Mugabe teki Kiinan juanista yhden Zimbabwen virallisista valuutoista

Zimbabwe on luopunut omasta valuutastaan hyperinflaation vuoksi. Maan virallisia valuuttoja ovat tähän asti olleet Yhdysvaltain dollari ja Etelä-Afrikan rand.

Ulkomaat
Yli 30 vuotta vallassa ollut Zimbabwen presidentti Robert Mugabe lehdistötilaisuudessa pääkaupungissa Hararessa 30. heinäkuuta 2013.
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe.Aaron Ufumeli / EPA

Eteläafrikkalainen Zimbabwe ryhtyy käyttämään Kiinan juania virallisena valuuttanaan, presidentti Robert Mugabe sanoi tiistaina.

Juania on käytetty Zimbabwessa jossain määrin tähänkin asti, mutta nyt sen asema Yhdysvaltain dollarin ja Etelä-Afrikan randin rinnalla virallistetaan.

Zimbabwe siirtyi usean valuutan järjestelmään vuonna 2009, koska maan oma rahayksikkö oli muuttunut käyttökelvottomaksi hyperinfaaltion vuoksi. Zimbabwen dollari vedettiin lopullisesti pois käytöstä viime kesänä.

Talousasiantuntijat uskovat, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jokin vieras valtio ottaa viralliseksi valuutakseen Kiinan juanin.

– En tiedä yhtään muuta valtiota, joka käyttäisi juania valuuttana, toisena valuuttana. Tämä on kiinnostava kokeilu, eteläafrikkalainen taloustieteilijä Iraj Abedian sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Mugabe lähettää vahvan länsimaiden vastaisen viestin.

Kiina antaa anteeksi Zimbabwen velkoja

Zimbabwen hallitus kertoi maanantaina, että Kiina on luvannut antaa anteeksi Zimbabwen 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin velat, jotka ovat erääntymässä tänä vuonna.

Kiina on myös Zimbabwen suurin kauppakumppani, sillä länsimaat karttavat itsevaltiaan Mugaben hallintoa sen ihmisoikeusrikkomusten takia.

Zimbabwen talous joutui kriisiin 2000-luvun alussa, kun hallitus alkoi ottaa väkivalloin haltuunsa valkoisten omistamia suurtiloja ja vienti romahti.

Lähteet: AFP