Hyppää sisältöön

Älä huolestu hortoilevasta siilistä – piikikäs lyllertäjä voi innostua liikkumaan talven keskelläkin

Metsien siimeksessä saattaa näkyä tänä vuonna kuitenkin vipinää, koska leuto talvi saattaa häiritä eläinten talvehtimista. Poikkeuksellista siilien herääminen talvihorroksesta ei kuitenkaan ole.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja Jarmo Lautamäki ounastelee, että löytöeläinkoti tulee saamaan tänä syksynä useita puhelinsoittoja siileistä, joiden talvehtiminen on häiriintynyt. Hän vastaa eläinsuojeluyhdistyksessä luonnonvaraisten eläinten hoidosta.

– Hoidan näitä siilejä ja horrospesässä on yksi siili on herännyt kesken horroksen. Yleensä, kun lämpöaalto tulee, siilit lähtevät hortoilemaan pesässä.

Etenkin nuorten siilien tilanne huolettaa häntä. Herääminen vaatii horrokseen vaipuneilta siileiltä paljon energiaa ja siili saattaa kulkea pitkänkin matkan ravinnon perässä. Jos siili joutuu lähtemään monta kertaa liikenteeseen, se laihtuu. Vaarana on myös, että siili saattaa eksyä kauas pesästään ja hyönteisravintoa on heikommin tarjolla talvella.

– Vanhemmilla siileillä herääminen ei aiheuta ongelmia, mutta loppukeväästä syntyneillä tulee haasteita. Nuori siili rakentaa jonnekin ojan perälle ensimmäistä kertaa pesän ja kuvittelee pystyvänsä viettämään talven siellä. Kun siili herää horroksestaan, niin se lähtee etsimään ravintoa. Pelkään, että jos tulee yhtäkkiä kymmenen astetta pakkasta, niin pesästään lähteneillä nuorilla siileillä on erittäin huonot oltavat, Lautamäki ounastelee.

Vanhemmat siilit pärjäävät

Se, että siili herää horroksestaan kesken talven, ei ole harvinaista. Siilejä tutkinut Anni Rautio kertoo, että siilin talvihorros ei ole jatkuva tila, johon vaivutaan syksyllä ja josta herätään keväällä. Etelässä siilien horrostila on jaksottaista ja siili saattaa liikkua myös lumen tultua pesästään monta kertaa.

Siilin horros on luonteeltaan sellaista, että siilin elintoiminnot vilkastuvat ajoittain. Heräämisen aikana siili hävittää elimistöön kertyneitä kuona-aineita. Tyypillistä myös on, että siili on rakentanut useamman pesän syksyllä ja saattaa vaihtaa pesästä toiseen kesken talven.

Rautio korostaa, että siiliä pitää auttaa, jos se on huonovointisen näköinen. Muuten liikkeellä olevista siileistä ei tarvitse huolestua.

– Ei se ole katastrofi, että siili poistuu pesästään. Tärkeintä on, että se löytää takaisin. Tietysti voi olla ikävää siilin kannalta, jos on paljon lunta ja kaikki sulaa ja vettä menee pesään.

Ilmastonmuutoksen vaikutusta siileihin ei tunneta

Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta siilien kantoihin ja elämään ei ole paljon tutkimustietoa. Yhden erikoisen talven perusteella ei voida vielä arvioida kuinka leudommat talvet vaikuttavat siilin käyttäytymiseen ja talvehtimiseen.

– Isossa-Britanniassa siilit ovat vähentyneet. Siellä siili on ollut kaupunkien lisäksi myös maaseutujen laji ja pienipiirteinen peltoympäristö on vähentynyt. Suomessa siili on erityisesti ihmisten seuralaislaji ja viihtyy ihmisten läheisyydessä. Voi olla, että kanta leviää yhä pohjoisemmaksi, mutta tästä asiasta tiedetään hyvin vähän.

Rautio muistuttaa, että se, että lunta ei ole, voi olla myös siilille etu. Siili pystyy rakentamaan tarpeen tullen uuden pesän talvehtimista varten vielä myöhään talvella, kun lunta ei ole haittana.

Siilien ruokinnassa kannattaa muistaa hygienia

Lautamäki suosittelee, että jos näkee talvella ulkona siilejä ja jos on mahdollisuus ruokkia niitä, niin tarjolle voi asettaa esimerkiksi veteen liuotettuja kissanraksuja tai kissan purkkiruokaa. Kuivaruokaa ei saa tarjota, koska se voi turvota siilin vatsassa.

Rautio puolestaan toteaa, että siilejä voi ruokkia, mutta kohtuus on hyvä muistaa.

– Siili on yksineläjä. Se viettää toisten siilien kanssa aikaa keväällä kiiman aikaan. Emo toki ruokkii myös poikasiaan. Muuten siilit viettävät itsekseen aikaa. Kun on keinotekoisesti ruokaa tarjolla, ruokapisteille kerääntyy nopeasti kymmeniä siilejä. Tästä on siilille haittaa, koska silloin siilit tartuttavat toisiinsa helposti tauteja ja loisia.

– Hyvä hygienia siis kannattaa muistaa siilejä ruokkiessa. Jos siilejä ja siilin ulosteita käsittelee paljain käsin, saattaa saada taudin. Kannattaa pitää siis hanskoja käsissä ja siivota ruokintapaikkoja useasti.