"Tuntuu, että suussa on pino alumiinilusikoita" – väärä juomavalinta voi pilata joulupöydän herkut

Olut- ja viiniasiantuntija kertovat, mitkä juomat sopivat joulupöydän herkkujen kanssa – ja mitä kannattaa ehdottomasti välttää.

Kotimaa
Punaviinipulloja jonossa ja rivissä kaupan hyllyllä.
Antti Haanpää / Yle

Kiireen keskellä tehty hätäinen juomavalinta voi haitata joulupöydän herkuista nauttimista. Pienillä viilauksilla juomavalintoihin kinkusta, kala- ja laatikkoruoista saa enemmän irti.

Joulupöydän herkuista erityislaatuisia tekee se, että niiden maut ovat usein varsin hentoja.

– Pikkaisen mennään ehkä metsään siinä, että liian kallis lahjaksi saatu viini uhrataan kinkkujen ja laatikoiden kanssa. Se kannattaa säästää toisenlaiseen ruokailutilanteeseen, sanoo Olutliitto ry:n puheenjohtaja Heikki Kähkönen.

– Jos laittaa kalaa suuhun punaviiniä nautittuaan niin tuntuu, että suussa on pino alumiinilusikoita, varoittaa puolestaan viinikouluttaja Jouko Mykkänen Viinikoulu Haagasta.

Näkäräiset kannattaa jättää jälkiruokien kanssa

Sen sijaan useat valkoviinit ovat varmoja valintoja jouluruokien kanssa. Valkoviini taipuu hyvin myös kinkun kanssa nautittaviksi.

Kinkun suolaisuus nostaa esille valkoviinin hedelmäisyyttä. Valkoviini ja kinkku voivat olla erinomainen yhdistelmä.

Jouko Mykkänen

– Kinkun suolaisuus nostaa esille valkoviinin hedelmäisyyttä. Valkoviini ja kinkku voivat olla erinomainen yhdistelmä, sanoo viiniasiantuntija.

Olutliitosta suositellaan vahvojen alkoholijuomien jättämistä joulupöydän ulkopuolelle.

– Säästetään ne näkäräiset jälkiruokien kanssa tai kun avataan paketteja. Varsinkin kun glögejä aletaan terästää, niin siinä kannattaa olla varovainen.

Olutmiehen vinkit

Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkösen mielestä joulupöydän antimien kyytipojaksi ei välttämättä tarvitse harkita muita juomia kuin oluita.

Hänen joulupöydästä löytyykin jopa seitsemää erilaista olutta.

Kalaruokien kanssa suosittelen ehdottomasti kotimaisten pienpanimoiden vaaleita täysmallaslageroluita

Heikki Kähkönen

– Kalaruokien kanssa suosittelen ehdottomasti kotimaisten pienpanimoiden vaaleita täysmallaslageroluita tai kuivempia pilssejä.

Kinkun kyytipojaksi käy erityisen hyvin kotimainen tumma lagerolut.

– Juustopöydässä belgialaistyyppiset luostarioluet tuovat aivan oman säväyksen.

Olut käy myös aperatiivista. Kähkösen joulupöytään sellaiseksi on valikoitunut belgialainen marjaolut.

– Se on vähän hapan, kevyt. Se avaa kielen kannat ottamaan vastaan seuraavat ruokalajit.