1. yle.fi
  2. Uutiset

Rumpalina SuomiLOVE-bändissä ja Vesa-Matti Loirin takana: "On tää nyt aika vitsin makeeta!"

Kalle Torniainen on musiikkialan tuntematon kuuluisuus. Lukuisat työt levytysstudioissa, televisiossa ja konserteissa rumpujen takana ovat hänelle todeksi tulleita nuoruuden unelmia.

viihde
Kalle Torniainen soittaa rumpuja SuomiLOVE-ohjelmassa.
Areena.yle.fi/tv/suomilove

Voice of Finland, Big Bang, keikat ja uusi levy Juha Tapion kanssa, SuomiLOVE, Nenäpäivä, Linnan jatkot, uuden lastensairaalan hyväksi järjestetty konsertti Olympiastadionilla, Vesa-Matti Loirin juhlakonsertti Hartwall Areenalla – siinä on lueteltu tämän vuoden töitä rumpuja soittavalta, bändien kapelimestarilta Kalle Torniaiselta. Miehen silmät syttyvät kun hän muistelee työntäyteistä vuottaan ja kertoo kokemuksistaan musiikin parissa.

– Näihinkin tuotantoihin olen päätynyt, kun mukana on hyvää tuuria ja sattumaa, ja osittain myös sitä, että on hoitanut hommat hyvin, niin työt ovat jatkuneet, Torniainen hymyilee vaatimattoman oloisesti.

Hän kertoo tekevänsä paljon yhteistyötä hyvän ystävänsä Lenni-Kalle Taipaleen kanssa. Työ tuntuu osittain työltä, mutta sairaan kivalta työltä.

– Olen mieleltäni aina ollut pop-soittaja, ja halunnut olla mukana isoissa, näyttävissä jutuissa mukana. Siellä on isoja persoonia, työ on mielenkiintoista ja kaikki sen puolet ovat tulleet esille. Komeasti ollaan kuitenkin plussan puolella, Torniainen sanoo.

– Monet artistit ovat tulleet tutuiksi, kun olen tehnyt jo pitkään näitä gaalatyyppisiä tuotantoja, joissa on monia esiintyjiä.

Haaveet todeksi

Kajaanista kotoisin oleva 37-vuotias Torniainen aloitti rumpuharjoittelun työkseen soittaminen mielessään täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Hän silloin alkaneensa ymmärtämään niitä vaatimuksia, joita työssä voisi olla.

– Se oli aikaa ennen internetiä, eikä ihan kaikkea ymmärtänyt täällä Kajaanissa asti – tämä oli vielä silloin sellainen periferian tapainen alue. Kainuun Jazzkevään myötä tapasin kuitenkin paljon muusikoita, jotka avasivat sitä maailmaa minulle.

– Silloin haaveena oli päästä tekemään kivoja keikkareissuja kavereiden kanssa ja soittamaan paljon. Ei sitä soittamista työnä ajatellut, Torniainen sanoo.

Kalle Torniainen.
Kalle Torniainen on syntyisin Kajaanista, ja internetin sijaan hän oppi musiikkialasta Kainuun Jazzkevään muusikoilta.Miia Roivainen / Yle

Haaveet ovat toteutuneet. Erilaisia soittotöitä riittää, ja välillä Kalle Torniainen sanoo nipistävänsä itseään, ja muistuttavansa itseään, ettätämä on mahtavaa.

– Esimerkiksi Vesa-Matti Loirin juhlakonsertissa yleisöä oli täysi areena, koko ajan esiintymään tulee uusia mielettömiä tyyppejä, jotka on Veskun kanssa porukalla mietitty ja kappaleet sovitettu. Sitten oli sovituksessa iso dramaattinen kohtaus, ja siihen halusimme isot pommit lavalle, ja kun se tapahtui, olin, että ok, on tää nyt aika vitsin makeeta!

Tiiviit työpäivät ovat hyvässä hengessä rentoja ja mukavia

Kalle Torniainen on rumpujensa takana myös kokenut televisiotuotannoissa esiintyvien bändien kapellimestari. Hän sanoo, että nykyään bändinkin työtä tv-ohjelmissa arvostetaan.

– Jotkut tuotannot voivat olla tosi raskaita, mutta silloin kyse on yleensä tuotantoyhtiön taidosta esimerkiksi tehdä aikataulut ja miten paljon porukkaa voi kuormittaa. Joskus voi olla todella tiiviitäkin tuotantoja, mutta tunnelmaltaan ei niin kireitä – se riippuu tuotannon keskijohdosta ja johdosta, että miten porukoita osataan johtaa.

Monituntinen Nenäpäivä-show ei ole Torniaisen näkövinkkelistä mahdoton rypistys, vaikka harjoitusten ja artistien ohjelmaan varaamisen lisäksi vedettävänä on suoraa tv-lähetystä hyvä tovi.

– Siitä menee iso kiitos ohjaaja Matti Grönbergille ja Risto Vuorensolalle, jotka hoitavat hommaa todella hyvin ja kunnioittaen ammattilaisia. Siinä on löytynyt hyvä yhteistyö miten asioita puhutaan ja sovitaan. Vaikka päivät ovat pitkiä, ja lyhyessä ajassa treenataan melkein 20 biisiä, niin meininki on silti tosi rentoa ja mukavaa.

SuomiLOVE-yllätykset ovat onnistuneet aina

SuomiLOVE-bändissä Kalle Torniainen on päässyt yllättämään bändin ja vierailevien artistien kanssa tavallisia ihmisiä, joiden läheiset ovat valinneet heille jonkin merkityksellisen kappaleen. Torniainen innostuu puhuessaan yllätyksistä, jotka ovat onnistuneet joka kerta.

– Ihmiset ovat olleet välillä todella yllättyneitä! Onhan se kun omalle kohdallekin ajattelee, että pyydetään kahville, ja sitten siellä yhtäkkiä onkin lempiartisti esiintymässä sinulle.

Ilmeet oli ihan mielettömät ja itsellekin tuli tosi magee fiilis!

Kalle Torniainen

Helmikuista SuomiLOVE-konserttia varten Torniainen kävi yhtyeensä kanssa järjestämässä yllätyksen Haikon kartanossa.

– Se oli jo iso yllätys, kun ilmestyimme sinne ja Osmo Ikonen lauloi. Yleisö oli ihan fiiliksissään. Sitten yhtäkkiä vaihdoimme biisiä, ja itse artisti kävelikin pienen salin läpi ja moikkasi yllätettäviä, ja tuli esittämään kanssamme oman biisinsä. Ilmeet oli ihan mielettömät ja itsellekin tuli tosi magee fiilis!

Liveä lavalla ja telkkarissa

Kalle Torniainen kertoo, että yllätettävät reagoivat SuomiLOVE-ylläreihin eri tavoin, ja arvelee, että joku saattaa jännittää tv-kameroitakin. Rumpalille itselleen ei suoran lähetyksen merkiksi syttyvä punainen valo aiheuta enää paineita.

– Mutta jos ei ollenkaan jännittäisi, niin pitäisi vaihtaa alaa, hän naurahtaa.

– Käytämme sellaista sanaa kuin säpinät. Alamme säpisemään ennen kuin jutut alkaa, kun tunnelma ja adrenaliini nousee. Kun punainen valo syttyy, on oltava parhaimmillaan ja se unohtuu sitten, kun soitetaan yhdessä.

Lavalle kapuaminen on joskus Torniaista pelottanut, mutta ei enää.

Kalle Torniainen Kajaanin kirkossa.
Synnyinkaupungissaan Kajaanissa Kalle Torniainen johtaa muusikkokavereiden porukkaa Kotikirkon pienessä joulukonsertissa. Minulle joulu on joulu Kajaanissa, hän sanoo.Laura Tolonen / Yle

– Juha Tapion kanssa meni melkein sata keikkaa tänäkin vuonna, siinä alkaa olla jo tuttua tekemistä.

– Veskun konsertti oli ainutkertainen, ja jännitti vähän, vaikka harjoiteltiin ja valmisteltiin niin hyvin kuin pystyttiin. Mutta keikka on aina keikka – tulee yleisö, sitten huomaa miettivänsä, että mites tämä tauko tässä, joko aloitan seuraavan biisin, muistanko kaiken mitä on sovittu. Ei se pelkoa ole, mutta sitä nautinnollisinta jännitystä.

Tuntematon suuren yleisön viihdyttäjä

Sekä kotikaupungissaan Helsingissä ja synnyinkaupungissaan Kajaanissa Kalle Torniainen saa kulkea rauhassa siitä huolimatta, että jakaa lavan sekä televisiossa että konserteissa maan valovoimaisimpien tähtien kanssa.

– Lokakuussa tuli kesken takkiostosten vanhempi herrasmies nykäisemään hihasta, ja toteamaan, ettäsä oot mestarieikä mitään muuta – ajattelin, että hän saattoi tunnistaa minut Veskun keikalta. Musiikkialan ihmiset ja opiskelijat saattavat joskus myös joskus tulla juttelemaan.

Kajaanissa huomaan joskus, että tuntemattomat ihmiset saattavat jäädä toljottomaan.

Kalle Torniainen

– Mutta todellakin saan kulkea rauhassa, ei minua tunnisteta! Kajaanissa huomaan joskus, että tuntemattomat ihmiset saattavat jäädä toljottomaan, Torniainen sanoo.

Unelmaansa elävä huippurumpali ja -kapellimestari sanoo, että palkitsevinta hänen työssään on kokonaisuuden onnistuminen.

– Kun se natsaa, on se kaikista kivointa. Jos joku kappale onnistuu televisiossa menemään tosi hyvin tai esimerkiksi kun Veskun juhlakonsertti onnistui meni yli odotusten. Vesku oli todella kovassa iskussa, vierailijat mukana huippuhyvällä asenteella ja kaikki hyvällä mielellä, uudelleen sovitetut biisit menivät nappiin ja yleisö oli haltioissaan, Kalle Torniainen kertoo hymyillen.

Lue seuraavaksi