Video: Näin hevoset urakoivat metsätöissä – "Tarmo on aamu-uninen, Tarsan tasainen aamusta lähtien"

Hevosia käytetään monin paikoin kaupunkien puistoissa metsätöissä. Esimerkiksi Torniossa kaupungin metsikössä on muutaman päivän ajan työskennellyt kaksi riskiä hevosta, Tarmo ja Tarsan. Katso videolta, miten puusavotta hoituu hevospelillä.

Kotimaa
Työhevoset Tarmo ja Tarsan sekä Peter Ekholm metsässä puunkeruussa.
Tarmo ja Tarsan sekä Peter Ekholm tekevät metsänhoitotöitä Tornion kaupungin metsikössä.

Työhevoset Tarmo ja Tarsan ahkeroivat metsänhoitotöissä Tornion Kivirannalla aivan omakotialueen kupeessa. Yrittäjä Peter Ekholm Selänteen metsäpalvelusta on koulinut itselleen tehokkaat työkaverit.

– Se on alettava kun hevonen on puolitoistavuotias. Se on tosi pitkässä puussa. Pelkästään metsävaunuun on tuhannen tunnin totuttelu: vauhtia ja vaaratilanteita riittää mutta siitä se sujuu vääjäämättömällä taistelulla. Pojat ovat hyvin rauhallisia työkavereita, Ekholm kertoo.

Kun perävaunu on täynnä tukkeja, kuorma ja vaunu painavat lähes kahdeksan tonnia, eli hevosilla riittää kiskottavaa.

Ardennienhevoset Tarmo ja Tarsan ovat Ruotsista kotoisin ja niin kutsuttuja raskaita työhevosia. Molemmilla on omat luonteenpiirteensä.

– Tarmo on aamu-uninen, mutta iltapäivällä lämpö alkaa tulemaan. Tarsan on tasainen aamusta lähtien ja koko päivän on tasaisen tappava työtahti.

Hevonen ei jätä juurikaan jälkiä

– Tornion kaupungin ajatuksena on hoitaa metsiä hevosten avulla luonnonmukaisesti, kertoo puisto-osaston esimies Sirpa Kemi. Jos samat työt tehtäisiin monitoimikoneella eli motolla, jälki olisi rajumpaa.

Pelkästään metsävaunuun on tuhannen tunnin totuttelu: vauhtia ja vaaratilanteita riittää mutta siitä se sujuu vääjäämättömällä taistelulla.

Peter Ekholm

– Kun hevosella mennään metsään, sinne ei jää jälkiä. Jos taas otetaan moto, metsä on pitkän aikaa aika karsean näköinen ja hoitotoimenpiteet ovat aika rankat, Kemi sanoo.

Tornion kaupungin alueella on hänen mukaansa useita kymmeniä hehtaareja metsää, joissa hevosia voisi metsätöissä käyttää.

Polttopuita lähialueen asukkaille

Suomessa on vain kourallinen yrittäjänä toimivia hevosmetsureita. Homma ei ole aivan helppoa, pohtii yrittäjä Peter Ekholm.

– Jos tätä tekee ihan työkseen ja saa toimeentulon, kyllä tässä romanttiset nuotiohetket häipyvät. Hiki hatussa täällä tehdään töitä. Sen takia meitä varmaan onkin aika harvassa, Ekholm pohtii.

Tarmo ja Tarsan sekä Peter Ekholm ovat työskennellet eri puolilla Suomea. Torniossa työmaa on siitä erikoinen, että yrittäjä myy kaupungilta ostamansa puut lähialueen asukkaille polttopuiksi. Aiemmin esimerkiksi Oulussa puuta on myyty teollisuuden raaka-aineeksi. Hevosten käyttäminen metsätöissä näyttää kannattavan.

– Oulussa tehokkutta mittailtiin ja selvitettiin. Kaupungin kassaan jää vielä rahaakin, varsinkin kun on tukkivaltaisia leimikoita, Ekholm kertoo.