Ennätysvuosi 2015: Pääomasijoittajat rahastavat firmoistaan jo miljardi euroa

Tästä vuodesta tulee lähes varmasti ennätysvuosi pääomasijoittajien kannalta. Sijoittajat irtautuvat sijoituskohteikseen valitsemiensa yritysten omistuksista noin miljardin euron arvosta.

talous
Talousgrafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Pääomasijoittajat luopuvat omistuksistaan yhtiöistä, kun kehitystyö yhtiöiden kanssa on edennyt tarpeeksi pitkälle. Yleensä tämä vaihe kestää viidestä kuuteen vuotta.

– Tämän vuoden irtautumisten eteen on tehty töitä usean vuoden ajan. Nyt on nähty erittäin hyviä onnistumisia. Irtautumisia on päästy tekemään paitsi pörssin myös yritysmyyntien kautta, varapuheenjohtaja Sami Lampinen Suomen pääomasijoitusyhdistyksestä kertoo.

Sijoittajat ovat irtautuneet muun muassa terveydenhuoltoalan ja verkkokauppa-alan yhtiöistä. Myyjien mukaan myös kansainvälisten sijoittajien kiinnostus on ollut poikkeuksellisen vilkasta.

Suuri irtautumisten ja listautumisten määrä kertoo osaltaan siitä, että pörssissä on hyvä veto päällä, ja uusien yhtiöiden osakkeet kiinnostavat. Moni yhtiö hakee myös kasvua kiivaasti, mikä taas selittää yrityskauppojen suman.

Pääomasijoittajat ovat irtautuneet tänä vuonna noin 120 yhtiöstä. Niistä saadut rahat palautuvat tuottoineen rahastoille, jotka taas ryhtyvät etsimään uusia sijoituskohteita. Pääomasijoittajat kuvaavatkin itseään kasvun rakentajiksi.

Mutta mihin rahat sitten seuraavaksi suuntautuvat?

– Digitaalisuus on päivän sana sekä start up -yhtiöissä että isommissa teollisissa yhtiöissä. Pääomasijoittajien pitää haistaa aktiivisesti uusia tapoja toimia, ja auttaa yhtiöitä kasvamaan sitäkin kautta, Lampinen selvittää.

Myös ensi vuoden pörssilistauksia valmistellaan jo kuumeisesti.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksellä on 50 jäsentä. Ne hallinnoivat yhteensä seitsemän miljardin euron suuruisia rahastoja.