1. yle.fi
  2. Uutiset

Terrafamen juoksutuksille ei – ELY: Laki ja todellisuus ristiriidassa

Kainuun ELY-keskus ei myöntänyt Terrafamelle poikkeuslupaa lauantaina aloitetuille lisäjuoksutuksille Talvivaaran kaivosalueelta. Turvallisuuden kannalta juoksutukset ovat välttämättömiä, mutta ympäristönsuojelulaista ei löydy sille perustetta.

Talvivaara
Puhdistettujen liikavesien juoksutus Talvivaaran kaivosalueelta.
Kalle Heikkinen / Yle

Kainuun ELY-keskus teki keskiviikkona kielteisen päätöksen koskien Terrafamen lauantaina tekemää ilmoitusta silloin aloittamistaan ylimääräisistä juoksutuksista Talvivaaran kaivosalueelta. Nikkelikaivoksesta on tarkoitus laskea loppuvuoden aikana yhteensä 750 000 kuutiometriä Vuoksen ja Oulujoen vesistöön sekä purkuputken kautta Nuasjärveen.

Ympäristövastuu-yksikön päällikkö Sari Myllyoja Kainuun ELY-keskuksesta kertoo, että laissa ei ole perustetta lisäjuoksutuksille, vaikka kaivoksen ympäristön turvallisuus niitä vaatiikin.

– Tässä on tämmöinen haastava kokonaisuus, jonka kanssa on nyt vain elettävä. Ympäristönsuojelulaista ei löydy perustetta vesien juoksutukseen, vaikka vesitilanne kaivosalueella on kriittinen.

Terrafame perustelee lauantaina aloitettuja juoksutuksia yllättävällä ja poikkeuksellisella tilanteella vedoten ympäristönsuojelulain 123 pykälään, mitä se ei ELY-keskuksen mielestä ole.

– Tilanne kaivoksen vesienhallinnan osalta ei voi olla yllättävä eikä tämän vuoden sadanta ole poikkeuksellista, Sari Myllyoja sanoo.

– Tästä on myös hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätökset olemassa, että yllättävään ja poikkeukselliseen tilanteeseen vedoten ei voida lisäjuoksutuksia hyväksyä.

Hätäjuoksutukset perusteltuja, mutta lain vastaisia

ELYn Sari Myllyoja toivoo, että ELY-keskuksen keskiviikkoisesta päätöksestä valitettaisiin, jotta nykyisestäkin tilanteesta saataisiin kannanotto ylemmiltä oikeusasteilta.

– Tilanne on mielenkiintoinen, ja kannanotto ylemmiltä oikeusasteilta olisi tarpeen. ELY-keskus on tehnyt päätöksen niiden tietojen perusteella, mitä on toimitettu, ja ELY on perillä kaivoksen toiminnasta – joko ELYllä tai toiminnanharjoittajalla olisi varmasti tiedossa, jos laista löytyisi tähän tilanteeseen peruste ylimääräisille juoksutuksille.

Tilanne on mielenkiintoinen, ja kannanotto ylemmiltä oikeusasteilta olisi tarpeen.

Sari Myllyoja

ELY-keskuksen tiedotteessa sanotaan, että hätäjuoksutukset ovat ympäristö- ja patoturvallisuuden kannalta perusteltuja eikä niitä olisi kiellettävä niiden aiheuttamien ympäristövaikutusten perusteella. Ympäristövastuu-yksikön päällikkö Sari Myllyoja sanoo, että lainsäädäntö ei ole ajantasalla.

– Ettei Terrafame aiheuta kaivostoiminnallaan ympäristöriskejä, on sen juoksutettava vesiä pois kaivosalueeltaan. Yhtiö joutuu rikkomaan ympäristölupaansa, mutta patoaltaiden vedenpinnan tasoa on laskettava.

Lue seuraavaksi