1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Pappi on eristyssellissä asuvan vangin ainoa jouluvieras

Konnunsuolla vankilateologina työskennellyt pastori Ari Riuttaskorpi vieraili seitsemänä jouluna kaikkien eristysosastolla eli rundissa istuneiden vankien luona.

joulu
Konnunsuon vankilamuseo.
Yle

Eristyssellin vanki viettää joulunsa yksin. Hän ei pääse yhteiseen joulupöytään eikä yhteisiin hartaustilaisuuksiin. Jokapäiväisen ulkoilutuntinsa hän viettää yksin. Sellissä hänellä on seuranaan radio ja lukemista.

Seitsemän vuotta Konnunsuolla vankilateologina työskennellyt pastori Ari Riuttaskorpi kiersi jouluna kaikkien eristysosastolla eli rundissa istuneiden vankien luona.

Rundi on vangin oma valinta

– Siinä koputtelin yksitellen oviin ja kyselin miehiltä, voinko poiketa hetkeksi. En muista yhtään sellaista tapausta, ettenkö olisi saanut tulla sisään, kertoo Riuttaskorpi.

Konnunsuon vankila oli todellinen teologinen tiedekuntani.

Pastori Ari Riuttaskorpi

Eristysosastolla oli jouluisinkin puolenkymmentä miestä. Jotkut heistä asuivat rundissa viikkoja, toiset kuukausia, jotkut jopa toista vuotta.

Kukaan ei ollut kärsimässä rangaistusta, vaan rundissa asui kavereita, jotka olivat hakeutuneet sinne.

– Jokin vankien elämässä pakotti heidät eristysosastolle. He eivät pystyneet asumaan kerroksissa tai edes suljetulla osastolla, kertoo Riuttaskorpi.

"Vangit hiljentyivät jouluun"

Kun pastori Riuttaskorpi jouluna vieraili eristyssellissä, kääntyi keskustelu yleensä vangille läheisiin ja rakkaisiin ihmisiin. Tapaamiset olivat rauhallisia, ja vangit olivat hiljentyneet jouluun.

– Se joulu oli koko ajan siellä taustalla. En muista, että kukaan olisi noina hetkinä valittanut mistään. Puhuttiin asioista, jotka joulu jotenkin herättää sydämessä, Riuttaskorpi kertoo.

Hän peilaa eristysosaston joulua jouluevankeliumin sanomaan.

– Siihen sisältyy samanlaista toivoa; mitä se sitten itse kullekin tarkoittaa, Riuttaskorpi sanoo.

Työvuodet Konnunsuon vankilassa – ja erityisesti joulut – olivat Ari Riuttaskorven mukaan hänen todellinen teologinen tiedekuntansa.

Lue seuraavaksi