Suositun lasten lelun eroottinen esikuva löytyy aikuisten viihteestä

1950-luvulla markkinoille tullut Barbie-nukke löysi tiensä suosioon ympäri maailman. Harva tietää, että nuken esikuvana oli saksalainen aikuisille suunnattu pin-up-nukke.

kulttuuri
Henkilö pitelee vanhaa Barbie-nukkea.
Yle

Vuonna 1959 julkaistu kultakutrinen Barbie-nukke on valloittanut erityisesti tyttöjen sydämet usean sukupolven ajan. Suosittu nukkesarja on saanut osakseen myös kritiikkiä erityisesti Barbien vartalomallin vuoksi.

Silti harva tietää, että Barbien juuret johtavat toisen maailmansodan jälkeiseen Saksaan. Sen esikuva on sarjakuvataiteilija Reinhardt Beuthien luoma Bild Lilli -hahmo, joka esiintyi ensi kerran Bild-Zeitung-lehdessä vuonna 1952.

– Siitä tehtiin hyvin nopeasti aikuisille suunnattuja pin-up-nukkeja, joita myytiin tarinan mukaan aikuisille ihmisille tupakkakaupoista. Eritoten Bild Lilli oli miesten suosiossa, sanoo lelututkija Katriina Heljakka.

Lilli heijasti sodan jälkeisen ajan ilmapiiriä. Nukessa yhdistyi eroottinen pin-up-kulttuuri glamouriin tulkintaan.

– Suuren maailman nainen, kosmopoliitti ja oman arvon tuntoinen ja varmasti vastaan kaikkea konservatiivisuutta. Se oli hahmona edistyksellinen. Se tarjosi mahdollisuuden seikkailuun ja fantasiaan, kuvailee Heljakka Lillin hahmoa.

Herätti heti keskustelua

Barbie-nukke sai alkunsa, kun sen luoja Ruth Handler matkusti 1950-luvulla Saksaan. Maata pidettiin tuolloin eurooppalaisen lelutuotannon kehtona. Matkalla Handler tutustui Bild Lilliin.

Samalla Ruth Handler koki, että lelumarkkinoilta puuttui nuorille tytöille suunnattu nukke, joka kuvastaisi aikuista ihmistä.

Se, että ihmisen kuvissa näkyisi aikuinen nainen, ja vielä tällä tavalla erotisoituna, oli ennen kuulumatonta.

Katriina Heljakka

– Oli totuttu ajatukseen, että tytöille hankitaan nukkeja, joita voidaan hoivata, kertoo lelututkija.

Barbie julkaistiin vuonna 1959 New Yorkissa. Nimensä se sai Ruth Handlerin tyttären Barbaran mukaan. Nukke herätti keskustelua heti lanseeramisen yhteydessä.

– Se, että ihmisen kuvissa näkyisi aikuinen nainen, ja vielä tällä tavalla erotisoituna, oli ennen kuulumatonta.

Mitään Barbieta vastaavaa ei 50-luvulla löytynyt lelumarkkinoilta. Yhdennäköisyys Lilliin oli kuitenkin ilmeinen.

– Erilaisella vaatetuksella ja leluna markkinoituna saatettiin hälventää Barbien eroottisesti latautunutta alkuperää, sanoo Katriina Heljakka.

Barbie oli edelläkävijä

Bild Lilli oli niin sanottu muotinukke, jonka käsiä ja jalkoja pystyi liikuttamaan. Myös Lillin vaatteita pystyi vaihtamaan ja tukkaa kampaamaan.

Ensimmäinen Barbie oli hyvin samanlainen. Jopa siinä määrin, että kuten esikuvansa, se ei pystynyt seisomaan omilla jaloillaan.

Barbien kautta jollain tavalla pääsi käsiksi aikuisten maailmaan, mutta kuitenkin turvallisesti leikin kautta.

Katriina Heljakka

– Mattel lanseerasi Barbien ennen kuin yhtiö osti oikeudet Bild Lilliin. Olen ymmärtänyt, että oikeuksien ostamista edelsi kalabaliikki, sanoo Heljakka.

Vaikka yhdysvaltalaisen Mattel-leluyhtiön valmistama Barbie oli lelumarkkinoiden edelläkävijä, olivat sen juuret vakaasti sidottuina eurooppalaiseen kulttuuriin.

– Barbien kautta jollain tavalla pääsi käsiksi aikuisten maailmaan, mutta kuitenkin turvallisesti leikin kautta.