Puolan entinen presidentti Wałesa: Hallitus toimii demokratian vastaisesti, uudet vaalit tarpeen

"Häpeän matkustaa ulkomailla", Lech Wałesa sanoi Zet-radiokanavan haastattelussa. Puolan parlamentti hyväksyi tiistaina perustuslakituomioistuimen päätöksentekoa rajoittavan lain.

Ulkomaat
Puolan entinen presidentti Lech Walesa
Puolan entinen presidentti Lech WalesaAdam Warzawa / EPA

Puolan entinen presidentti, kommunisminvastaista Solidaarisuus-liikettä johtanut Lech Wałesa on arvostellut kovasanaisesti maan uutta kansallismielistä hallitusta ja ehdottanut ennenaikaisten vaalien järjestämistä.

– Tämä hallitus toimii Puolan etujen vastaisesti, meidän saavutustemme, vapauden, demokratian vastaisesti, puhumattakaan siitä, että se tekee meidät naurunalaiseksi maailmalla, Wałesa sanoi uutistoimistojen mukaan Zet-radiokanavan haastattelussa keskiviikkona.

– Häpeän matkustaa ulkomailla.

Wałesa ehdotti kansanäänestystä ennenaikaisten vaalien järjestämisestä.

– Meidän täytyy osoittaa, että kaksi kolmasosaa on tämäntyyppistä hallintoa vastaan ja lyhentää [parlamentin] valtakautta, hän sanoi.

Parlamentti hyväksyi kiistellyn lain

Kansallismielinen ja euroskeptinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) sai Puolan lokakuisissa vaaleissa enemmistön parlamenttipaikoista ja pystyi muodostamaan hallituksen yksin. Myös presidentti Andrzej Duda tukee puoluetta.

Hallitus joutui nopeasti kiistaan perustuslakituomioistuimen kanssa. Tuomioistuimella on valta estää uusien lakien voimaantulo.

PiS:n mukaan perustuslakituomioistuin on miehitetty aiemman hallituksen nimittämillä tuomareilla, jotka ovat puolueellisia ja haluavat torjua hallituksen suunnittelemat uudistukset.

Tiistaina parlamentti hyväksyi selvin luvuin lain, joka rajoittaa perustuslakituomioistuimen päätöksentekoa. Jatkossa perustuslakituomioistuimen päätöksiin vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö yksinkertaisen enemmistön sijasta.

Hallituksen kriitikot Puolassa ja sen ulkopuolella ovat ilmaisseet huolensa siitä, että tuomioistuimen itsenäisyyteen puuttuminen vaarantaa demokratian. PiS on vedonnut siihen, että sillä on kansan enemmistön tuki uudistuksilleen.

– Tästä eteenpäin Puolan perustuslailla on samanlainen merkitys kuin sillä oli kommunismin aikana. Ei näet ole mekanismia, joka pakottaisi valtapuolueen noudattamaan sitä, varsovalaisen ajatuspajan Instytut Spraw Publicznychin johtaja Jacek Kucharczyk sanoi uutistoimisto AP:lle.

Lähteet: AFP, AP, Reuters