Hyppää sisältöön

Kukkakaupat ikävöivät vanhoja, suuria sanomalehtiä

Median murroksella on yllättäviä sivuvaikutuksia. Kukkakaupoilta on loppumassa ilmainen, riittävän suuri käärepaperi, kun sanomalehti toisensa jälkeen pienenee tabloidi-kokoiseksi. Kukkakaupoissa onkin jo kauan kerätty talteen kaikki saatavilla olevat isot lehdet.

Kuva: Yle

Kukkakaupoissa käy juuri nyt vuoden suurin kuhina. Jouluruusuja, amarylliksiä, hyasintteja ja muita joulukukkia ostetaan niin paljon, kuin floristit vain ehtivät paketoida. Ja ehtiväthän he, sillä joulusesongiksi joka kukkapuodissa on säästetty suuria, broadsheet-kokoisia sanomalehtiä. Niitä on nopea kääräistä isompienkin joulukimppujen ja -asetelmien ympärille.

Vanhoja suuria Hesareita hamstrattiin koko suvun voimin

Turussa sekä monilla maaseutupaikkakunnilla toimivilla kukkakauppiailla ei vielä ole akuuttia käärepaperihätää. Turun Sanomat ja useat maakuntalehdet kun ovat vielä vanhanaikaisen isokokoisia. Maan suurin sanomalehti Helsingin Sanomat pieneni puoleen entisestään, eli tabloidiksi, vuoden 2013 alussa - ja aiheutti valtaisan hamstrausaallon kukkakauppa-alalla.

Maan vanhimman kukkakaupan, helsinkiläisen Ölanderin puodin omistaja, Charlotta Widén kertoo, että he haalivat vanhoja Hesareita kolme vuotta sitten säästöön suvun, tuttavien ja asiakkaidenkin voimin suuret pinot.

– Keräsimme niitä talteen kellarin täyteen. Kotonakin vanhoja Helsingin Sanomia on vielä sängyn alla pinottain, Widén sanoo.

Maaseudun Tulevaisuus paras kääre

Charlotta Widénin mukaan paras sanomalehti käärepaperiksi on kuitenkin Maaseudun Tulevaisuus. Ei siksi, että siellä olisi yrttien jotenkin kotoisa olla, mullantuoksuisten juttujen keskellä, vaan koska lehti on paksu ja iso, Charlotta Widén selittää.

– Maaseudun Tulevaisuus on myös viikattu jotenkin paremmin kuin muut isot lehdet. Sitä ei tarvitse paljonkaan avata, kun se on jo sopivan kokoinen.

Tabloidi-lehdet työläitä kääreitä

36 vuotta kukkakauppiaana toiminut Raisa Ollikainen Pasilan aseman City-Kukasta kumartuu ottamaan myyntitason alta piilosta yhden aukeaman sanomalehti Keskisuomalaista. Hän kääräisee lehden tottuneesti komean amarylliksen ympärille.

– Minulta loppuivat isot Helsingin Sanomat jo kauan sitten, Ollikainen sanoo.

– Nyt kerään kaikki suuret mainoslehtiset talteen. Lisäksi sukulaiset antavat minulle Keskisuomalaisensa. Varjelen niitä koko vuoden joulua varten ja käytän silloinkin säästeliäästi, Ollikainen sanoo ja jatkaa paketointia pikku-Hesareilla.

– Näitä joutuu laittamaan monta kukkasen ympärille, ovat tällaisia postimerkkejä nämä lehdet. Tämä on hidasta ja vie kiireisten asiakkaiden aikaa, Ollikainen harmittelee.

Sanomalehtien pieneneminen voi nostaa kukkien hintaa

Kun loputkin broadsheet-muotoiset sanomalehdet pienenevät tabloideiksi, kukkakauppiaiden on kehitettävä sorminäppäryyttään pikkulehtikääreiden käyttäjinä tai siirryttävä ostamaan valmiita pusseja ja kääreitä kukkien suojaksi. Ne ovat kalliita ja saattavat nostaa kukkien hintaa. Jotta kalliimpien kukkien aika ei koittaisi lähitulevaisuudessa, asiakkaiden kannattaa kiikuttaa tilaamansa suuret lehdet kukkakauppoihin.