Kaksi myanmarilaista tuomittiin kuolemaan brittimatkaajien murhasta Thaimaassa

Kaksi nuorta brittiä löytyi kuolleeksi hakattuina rannalta Koh Taon saarelta viime syksynä. Thaimaan poliisia on arvosteltu tapauksen epäpätevästä tutkinnasta.

Ulkomaat
Thaimaassa syksyllä 2014 kahden brittimatkailijan murhasta tuomitut miehet saapuivat oikeustalolle 24. joulukuuta.
Brittimatkailijoiden murhista syytetyt miehet oikeustalolla 24. joulukuuta.Nicolas Asfouri / AFP

Thaimaalainen oikeusistuin tuomitsi tänään torstaina kaksi myanmarilaista siirtolaista kuolemaan kahden britannialaisen reppumatkaajan murhaamisesta Koh Taon lomasaarella viime vuoden syyskuussa.

Raaka rikos sai maailmanlaajuista huomiota. Tiedotusvälineet kiinnittivät tapauksen johdosta huomiota turistien turvallisuuteen ja poliisin toimintaan Thaimaassa. Tapaus aiheutti kolauksen Thaimaan turistialalle, joka kärsi jo valmiiksi sotilasjuntan vallankaappauksesta.

Oikeuden mukaan todisteet riittivät 22-vuotiaiden myanmarilaismiesten tuomitsemiseen 24-vuotiaan David Millerin ja 23-vuotiaan Hannah Witheridgen murhasta. Lisäksi miehet tuomittiin Witheridgen raiskauksesta.

Molemmat miehet kiistivät syyllisyytensä. Myanmarilaisten puolustustiimiin kuuluvan aktivistin Andy Hallin mukaan miehet aikovat valittaa tuomioistaan.

Millerin ja Witheridgen ruumiit löytyivät 15. syyskuuta 2014 Siaminlahdessa sijaitsevan Koh Tao -saaren Sai Ree -rannalta. Saari on tunnettu hyvistä sukellusvesistä ja hiekkarannoistaan.

Uhrien ruumiinavausten mukaan he olivat saaneet pahoja päävammoja ja Witheridge oli joutunut seksuaalirikoksen uhriksi.

David Millerin perhe lensi Thaimaahan kuulemaan tuomiota. Davidin veli Michael Miller sanoi toimittajille, että oikeus on toteutunut. Hänen mukaansa myanmarilaiset eivät näyttäneet katuvan tekoaan.

– Uskomme, että se mitä tänään tapahtui, edustaa oikeutta Hannahille ja Davidille, sanoi Michael Miller uutistoimisto Reutersin mukaan.

Poliisin toiminnassa puutteita

Rikoksen tutkinnan alusta saakka tapaus nosti kysymyksiä Thaimaan poliisin pätevyydestä. Tutkijoita arvosteltiin useista epäonnistumisista.

Poliisi muun muassa ei sulkenut rikospaikkaa ulkopuolisilta. Lisäksi poliisi julkaisi tutkinnan aikana useiden epäiltyjen nimiä ja kuvia, vaikka heillä ei lopulta ollut mitään tekemistä tapauksen kanssa.

Aluksi poliisi epäili murhista useita muita siirtolaisia, erästä reppumatkaajaa, joka oli ryypiskellyt uhrien kanssa sekä vaikutusvaltaisen paikallisen kyläpäällikön poikaa.

Britannian ulkoministeriö ilmaisi huolensa Thaimaan viranomaisille tutkinnan suoritustavasta. Sen jälkeen Britannian poliisin edustajat pääsivät tarkkailemaan tutkinnan etenemistä.

Thaimaan poliisi keräsi suuren paineen alla DNA-näytteet yli 200 ihmiseltä Koh Taolla. Poliisia arvosteltiin myös siitä, että se ei kerännyt ja säilönyt DNA-näytteitä oikealla tavalla. Lisäksi poliisi oli kieltäytynyt tutkimasta avaintodisteita kuten Witheridgen vaatteita.

Myanmarilaiset siirtolaiset pidätettiin noin kaksi viikkoa murhien jälkeen. Poliisin mukaan miehet tunnustivat syyllisyytensä ja DNA-näytteet kytkivät heidät rikoksiin.

Myanmarilaiset syyttivät poliisia kiduttamisesta

Molemmat myanmarilaiset peruivat tunnustuksensa myöhemmin. He sanoivat, että poliisi oli kiduttanut ja hakannut heitä sekä pakottanut heidät tunnustamaan. Thaimaan poliisi on kieltänyt väitteet.

Jutun näyttö perustui DNA-todisteisiin. Myanmarilaisten puolustuksen mukaan murha-aseena käytetystä kuokasta löytynyt DNA ei kuulunut vastaajille. Todistajana toiminut asiantuntija sanoi, että DNA oli peräisin kahdesta miehestä, mutta ei vastaajista.

Noin 2,5 miljoonaa myanmarilaista siirtolaista työskentelee Thaimaassa. Heitä kohdellaan usein huonosti.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Koh Taon tapaus heijastaa trendiä, jossa naapurimaista tulleita siirtotyöläisiä syytetään rikoksista Thaimaan korruptoituneessa oikeusjärjestelmässä.

Paikalliset ihmiset rukoilevat syyskuussa 2014 murhattujen brittituristien puolesta.
Paikalliset ihmiset rukoilevat syyskuussa 2014 murhattujen brittituristien puolesta.EPA

Lähteet: AP, AFP, Reuters