1. yle.fi
  2. Uutiset

Ennätysmäisen moni Ranskan juutalainen on muuttanut Israeliin

Ranskalaisten maahanmuutto on noussut noin kymmenellä prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Ulkomaat
15. marraskuuta 2015.
Jerusalemin Vanhan kaupungin muuri valaistiin Ranskan lipun värein Pariisin marraskuisten terrorihyökkäysten jälkeen.Abir Sultan / EPA

Ennätysmäisen moni Ranskan juutalainen on muuttanut Israeliin tänä vuonna, kertovat Israelin maahanmuuttoviranomaiset. Viranomaisten mukaan muuton syynä on useimmiten ollut juutalaisten Ranskassa kokema väkivallan uhka tai taloudellinen turvattomuus.

Neljä juutalaista panttivankia murhattiin kosher-kaupassa Pariisin terrori-iskujen yhteydessä tammikuussa. Kosher-kaupan hyökkääjällä oli yhteyksiä Charlie Hebdo -lehteen iskeneiden veljesten kanssa.

Iskujen jälkeen Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esitti Ranskan ja Euroopan juutalaisille kutsun muuttaa Israeliin. Noin 8 000 Ranskan juutalaista on ottanut kutsun vastaan.

Ranskalaisten maahanmuutto on noussut noin kymmenellä prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Israelin maahanmuuttoviranomaiset uskovat, että kasvu jatkuu.

Ranskassa asuu arviolta 500 000–600 000 juutalaista. Se on Euroopan suurin juutalaisyhteisö.

Kaikkiaan Israeliin on muuttanut 30 000 juutalaista eri puolilta maailmaa tänä vuonna. Noin puolet tulee Ukrainasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi