Yhdysvallat tehostaa laittomien siirtolaisten karkotusta

Yhdysvallat suunnittelee ensi vuoden alkuun laajaa operaatiota laittomien siirtolaisten löytämiseksi ja karkottamiseksi maasta. Suunnitelma saa vastalauseita muun muassa ihmisoikeusaktivisteilta.

Ulkomaat
Valvontatorni Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä raja-alueella
Valvontatorni Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä raja-alueellaMichael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto aikoo tehostaa laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten karkottamista. Suunnitelmissa on laaja operaatio laittomien siirtolaisten pidättämiseksi.

Kohteena on Väli-Amerikan maista, kuten Guatemalasta, Yhdysvaltoihin paenneita ihmisiä. Latinalaisen Amerikan maista osa kärsii pahasta rikollisuudesta ja jotkut maat myös kuivuudesta, minkä seurauksena ihmisiä tulee niistä Yhdysvaltoihin etsimään turvapaikkaa.

Sanomalehti Washington Postin mukaan karkotus tulee koskemaan satoja perheitä, joille ei ole myönnetty turvapaikkaa.

Vastustajat: Hädässä olevia pitäisi auttaa

Suunnitelma laittomien maahanmuuttajien karkottamiseksi on kirvoittanut heti vastalauseita ihmisoikeusjärjestöiltä ja demokraattien presidenttiehdokkailta, kuten Hillary Clintonilta.

Vastustajien mukaan kotimaansa kehnoja oloja pakenevia ihmisiä tulisi suojella ja auttaa, ei käännyttää. Lisäksi kritiikkiä on saanut osakseen se, että käännytytsten kohteena olisi perheitä.

Kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston mukaan alkuvuodeksi kaavailtu operaatio keskittyisi sellaisiin ihmisiiin, jotka on jo määrätty poistumaan maasta. Erityisesti kohteena on henkilöitä, joiden arvellaan voivan uhata yleistä turvallisuutta.

Lähteet: AP, Reuters