Yhdysvaltain löytämä asiakirja: Isis sallii elinryöstöt

Yhdysvallat kertoo erikoisjoukkojensa löytäneen Syyrian itäosassa tehdyssä ratsiassa asiakirjan, jonka mukaan Isis sallii elinten varastamisen eläviltä vangeilta.

Ulkomaat
Kuvankaappaus Reutersin julkaisemasta Isis-asiakirjan käännöksestä.
Kuvankaappaus Reutersin julkaisemasta Isis-asiakirjan käännöksestä.Reuters

Ääri-islamilaisen terroristijärjestö Isisin uskonoppineet ovat antaneet luvan ihmisten elinten ryöstämiseen aiemmin julkistamattomassa päätöksessä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Päätös paljastui 31.1.2015 päivätystä asiakirjasta, jonka käännöksen Reuters on saanut haltuunsa. Asiakirjan mukaan elinten ottaminen eläviltä vangeilta on sallittua muslimin hengen pelastamiseksi, vaikka vanki kuolisi.

Reuters ei ole voinut varmistaa asiakirjan aitoutta riippumattomista lähteistä. Uutistoimisto on julkaissut verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain viranomaisten tekemän käännöksen asiakirjasta.

"Luopiot" elinryöstöjen kohteena

Yhdysvaltan viranomaisten mukaan dokumentti löytyi toukokuussa maan erikoisjoukkojen Syyrian itäosassa tekemässä ratsiassa.

– Luopion henkeä ja elimiä ei tarvitse kunnioittaa ja ne voidaan viedä rankaisematta, asiakirjassa sanotaan.

Tekstissä ei määritellä, mitä termi "luopio" tarkoittaa. Isis on kuitenkin tappanut ja vanginnut ei-muslimeja, shiiamuslimeja sekä sunneja, jotka eivät kannata järjestön uskonnollisia näkemyksiä.

Dokumentti on julkaistu fatwan eli uskonnollisen päätöksen muodossa. Se on varustettu Isisin Tutkimus- ja fatwakomitean leimalla. Asiakirjassa lukee, että kyseessä on fatwa numero 68.

Asiakirjassa ei esitetä todisteita, että Isis todellakin harjoittaisi elinten varastamista tai elinkauppaa. Dokumentti kuitenkin antaa uskonnollisen oikeutuksen tällaiselle toiminnalle järjestön äärimmäisen tiukan islamintulkinnan alaisuudessa.

Irak syytti Isisiä elinkaupasta jo aiemmin

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan toukokuun ratsiassa takavarikoidut arkistot ovat tarjonneet maan hallitukselle syvällisen katsauksen siihen, kuinka Isis on järjestäytynyt, kerää varoja sekä koontaa lakeja seuraajilleen.

Jo aiemmin Irak on syyttänyt Isisiä elinryöstöistä ja elinkaupasta rahan hankkimiseksi. Nyt Irakin YK-suurlähettiläs Mohamed Ali Alhakim sanoi Reutersille, että YK:n turvallisuusneuvoston tulisi tutkia asiakirjat mahdollisina todisteina siitä, että Isis harjoittaisi elinkauppaa.

Helmikuussa Alhakim vaati YK:n turvallisuusneuvostoa tutkimaan 12 lääkärin kuolemat Isisin hallinnassa olevassa Mosulin kaupungissa. Alhakimin mukaan lääkärit tapettiin, koska he kieltäytyivät poistamasta elimiä.

Asiakirja peräisin Isis-pomon tukikohdasta

Yhdysvallat iski toukokuussa Isisin johtohahmoihin kuuluneen tunisialaisen Abu Sayyafin piilopaikkaan. Miehen oikea nimi oli Fathi ben Awn ben Jildi Murad al-Tunisi. Isisin talousasioista vastannut Abu Sayyaf sai surmansa iskussa ja hänen vaimonsa jäi vangiksi.

Yhdysvallat sai ratsiassa haltuunsa seitsemän terabittiä dataa, joka oli tallennettu tietokoneiden kovalevyille, muistitikuille sekä CD- ja DVD-levyille. Lisäksi Yhdysvaltain haaviin tarttui paperisia asiakirjoja, kertoi Reutersille Brett McGurk.

McGurk on Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman erikoislähettiläs Kansainvälisessä Isisin vastaisessa rintamassa. McGurkin mukaan Isisin Tutkimus- ja fatwakomitea toimii suoraan järjestön johtajan, kalifiksi itsensä julistaneen Abu Bakr al-Baghdadin alaisuudessa.

Reuters on nähnyt myös muita Abu Sayyafin arkistosta löytyneitä asiakirjoja. Uutistoimiston mukaan esimerkiksi 29.1.2015 päivätyssä "fatwa numero 64:ssä" määritellään säännöt raiskauksia varten. Asiakirjassa kerrotaan, milloin Isisin miehet saavat olla sukupuoliyhteydessä naisorjien kanssa.

Lähteet: Reuters