Kaksi poikkeuksellista "nollapäivää" itärajalla: Ei yhtään turvapaikanhakijaa

Suomeen ei saapunut eilen eikä toissa päivänä yhtäkään turvapaikanhakijaa Raja-Joosepin tai Sallan kautta, Lapin rajavartiosto kertoo. Kyseessä ovat ensimmäiset päivät sen jälkeen kun turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa itärajallakin.

Kotimaa
Raja-Joosepin rajavartioasema Inarissa.
Vesa Toppari / Yle

Eilen torstaina eli jouluaattona Suomeen ei saapunut yhtäkään turvapaikanhakijaa Inarin Raja-Joosepin eikä Sallan rajanylityspaikkojen kautta, tiedottaa Lapin rajavartiosto. Tilanne oli sama toissa päivänä keskiviikkonakin.

Lapin rajavartioston johtokeskuksesta kerrotaan Ylelle, että tilanne on sikäli poikkeuksellinen, ettei vastaavia "nollapäiviä" ole ollut kuin "nämä kaksi" sen jälkeen kun turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen alkoi vilkastua pohjoisella itärajallakin.

Raja-Joosepissa vilkastuminen alkoi syys-lokakuussa, Sallassa puolestaan marras-joulukuussa, rajavartiostosta todetaan.

Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla Suomesta on tänä vuonna hakenut turvapaikkaa kaikkiaan 633 ihmistä. Heistä 25 on hakenut turvapaikkaa tämän viikon aikana.

Enemmistö turvapaikanhakijoista on ollut afganistanilaisia, nepalilaisia, irakilaisia, iranilaisia ja syyrialaisia. Hakijat ovat edustaneet yhteensä 26:ta eri kansallisuutta.

Lapin rajavartioston johtokeskuksesta todetaan, että vielä on liian aikaista arvioida sitä, mistä viime päivien hiljentynyt tahti voisi johtua.