Kuka syötti jääkarhulle räjähteen? Venäjällä vaaditaan tutkintaa netissä leviävästä videosta

Jääkarhun rääkkäyksestä kuvattu video on aiheuttanut ärtymystä Venäjällä. Maan ympäristö- ja luonnonvaraministeri on puuttunut asiaan.

Ulkomaat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Venäjän ympäristö- ja luonnonvaraministeri Sergei Donskoi on pyytänyt maan valtakunnansyyttäjää tutkimaan voimakasta paheksuntaa aiheuttaneen tapauksen, joka liittyy veristä ja tuskaista jääkarhua kuvaavaan nettivideoon, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass.

Koillis-Venäjällä sijaitsevalla Wrangelinsaarella rakennustyömaalla marraskuussa kuvatulla videolla näkyy lumessa kierivä kärsivä jääkarhu. Eläin oli syönyt valoammuksen tai jonkinlaisen räjähteen, joka oli lauennut sen suussa.

– Räjähteen syöttäminen karhulle on käsittämättömän julma teko. Jääkarhu on uhanalainen laji maassamme, joten tämä tappaminen voidaan tulkita salametsästykseksi, ministeri Donskoi sanoi venäläisen uutiskanava RT:n mukaan.

RT:n mukaan naarasjääkarhulla oli tapana tulla pentunsa kanssa etsimään ruokaa rakennustyömaalta. Venäläisissä tiedotusvälineissä on väitetty, että työmaan kokki olisi kätkenyt valoammuksen ruokaan ja antanut annoksen karhulle huvin vuoksi.

Karhun kohtalo epäselvä

Wrangelinsaaren luonnonsuojelualueen työntekijä Aleksander Skripnik sanoi Tassille, että haavoittuneen jääkarhun ruhoa ei ole löytynyt. Skripnikin mukaan karhu pakeni luontoon ja olisi jäänyt henkiin.

– Rakennustyöntekijä heitti sähikäisen karhua kohti itsepuolustukseksi. Sitten henkilöstömme hätisteli karhun saaren sisäosaan. Se käveli omin jaloin, Skirpnik sanoi Tassille.

Ministeri Donskoi ei usko itsepuolustusselitykseen. Hänen mukaansa kaikki heidän kanssaan yhteistyötä tekevät asiantuntijat arvioivat, että kyseessä oli tahallinen teko.

– Karhu on fiksu eläin, eikä se koskaan tarttuisi valorakettiin. Räjähteeseen oli hierottu jotain, mikä houkutteli karhua, Donskoi sanoi RT:n mukaan.

– Tämä eläin ei käytöksensä perusteella tule todennäköisesti selviämään. Karhun keskushermosto on vahingoittunut, ministeri sanoi.

Tekijää uhkaa pitkä vankeustuomio

RT:n mukaan välikohtaus tapahtui Wrangelinsaaren luonnonsuojelualueella, joka kuuluu Venäjän ympäristö- ja luonnonvaraministeriön alaisuuteen.

Siksi jääkarhun mahdollinen tappaja voi saada jopa seitsemän vuoden vankeustuomion, jos hänet tai heidät tuomitaan salametsästyksestä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen Venäjän haara vaatii viranomaisia laittamaan syylliset vastuuseen tarjoamalla "puolueettoman oikeudellisen arvioinnin tapahtumasta", kertoo RT.

Tassin mukaan Wrangelinsaaren paikallispoliisi tutkii tapausta. Uutistoimisto kertoo, että rakennustyöläiselle määrättiin sakko välikohtauksen jälkeen.

Jääkarhu on määritelty uhanalaiseksi lajiksi Venäjällä. Maassa arvioidaan olevan 5 000–7 000 jääkarhua. Ne elävät Venäjän arktisella rannikolla. Koko maailmassa arvioidaan olevan noin 25 000 jääkarhua.

Lähteet: Tass