1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Vedenpinnat paikoin ennätyskorkealla – ja nousu uhkaa jatkua

Sateet ja lämmin sää ovat nostaneet sisävesien pintoja. Tänään on luvassa kovia tuulia Pohjanmaalle, mikä saattaa nostaa vedenpintoja myös rannikolla. Huomenna lauantaina myrskyää etenkin eteläisessä Suomessa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

sää
Henkilö rannassa.
Myrskytuuli toi suuria aaltoja Uunisaaren rantaan eteläisessä Helsingissä joulupäivänä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Järvien ja jokien vedenpinnat ovat länsirannikolla monin paikoin erittäin korkealla, toteaa Tulvakeskus. Syynä ovat leuto sää ja vesisateet, keskus kirjoittaa tämänpäiväisessä katsauksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Tulvakeskus kertoo, että esimerkiksi Pyhäjoen vesistöalueella Pyhäjärvi on vain muutaman sentin päässä toistaiseksi korkeimmasta vedenpinnan tasostaan. Havaintojakso tasoista alkaa vuodesta 1961. Suuremmilta tulvavahingoilta on toistaiseksi kuitenkin vältytty.

Vedenpinta on ollut reilusti plussan puolella mutta ei ole noussut hälyttävästi. Seuraamme sen nousua.

Dan Gref

Vedenpinnat voivat nousta tänään entisestäänkin: Ylen meteorologi Anne Borgström arvioi eilen torstaina, että merivesi voi nousta Oulussa yli puolitoista metriä ja Vaasan pohjoispuolella yli metrin. Läntisillä merialueilla tuulet saattavat voimistua myrskylukemiinkin,hän arveli.

Tänään aamupäivästä merivesi oli noussut Oulun alueella jonkin verran, Vaasan alueella ei ollenkaan, pelastuslaitoksilta kerrottiin Ylelle.

– Vedenpinta on selvästi jonkin verran koholla mutta ei hälyttävissä lukemissa. Puolentoista metrin nousun kanssa pärjättäisiin kyllä, sanoi palomestari Kimmo Virkkala Oulun ja Koillismaan pelastuslaitokselta.

– [Vedenpinta] on ollut reilusti plussan puolella mutta ei ole noussut hälyttävästi. Seuraamme sen nousua, totesi puolestaan palomestari Dan Gref Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

"Pikkuisen on puhallellut reippaammin"

Täksi päiväksi ennakoidut myrskytuulet puhaltavat aluksi eteläisillä ja läntisillä merialueilla, kertoo päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta. Maa-alueilla painopiste on Pohjanmaalla. Siellä puuskat voivat paikoitellen olla 15 metriä sekunnissa, hän sanoo.

– Painopiste on päivällä Pohjanmaan alueella, yöllä Koillismaalla.

Vielä perjantaina aamupäivällä tuulenpuuskat eivät olleet rantautuneet Pohjanmaalle, palomestari Dan Gref kertoi.

Tällä hetkellä myrsky ei työllistä meitä millään lailla.

Kimmo Virkkala

– Tilanne on ollut aika rauhallinen. Myrskypuuskia voi olla tiedossa illaksi ja yöksi.

– Ainakaan vielä emme ole nostaneet valmiutta. Seuraamme tilannetta, tilannekeskus pystytetään mahdollisesti jossain vaiheessa, Gref sanoi.

Myöskään Pohjois-Pohjanmaalla myrskystä ei ollut tietoakaan kello yhdentoista maissa.

– Pikkuisen on puhallellut reippaammin. Tällä hetkellä [myrsky] ei työllistä meitä millään lailla, Kimmo Virkkala totesi.

Sää kylmenee huomenna

Kovimmat tuulet ovatkin uusimpien ennusteiden mukaan luvassa vasta huomenna lauantaina, sanoo meteorologi Juha Tuomala.

– Tuuli voimistuu yötä kohti. Varsinkin huomisen puolella puuskaista tuulta on laajoillakin alueilla. Niiden painopiste on lounaassa. Kauempanakin sisämaassa saattaa olla 15–20 metrin puuskia, Lappia myöten.

Eteläinen rantaviiva saattaa olla nollan vaiheilla, muuten pakkasta on yhdestä kahdeksaan astetta.

Juha Tuomala

Kovimmin tuulet puhaltavat Kanta- ja Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Satakunnan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueilla, meteorologi luettelee. Sää on myös kylmenemässä: sateet väistyvät itään, ja luoteesta alkaa virrata kylmempää ilmaa.

– Eteläinen rantaviiva saattaa olla nollan vaiheilla, muuten pakkasta on yhdestä kahdeksaan astetta. Kylmintä on Käsivarressa.

Viikonloppuna alkava pakkasjakso voi kestää ainakin vuodenvaihteeseen asti, Tuomala toteaa. Suomen ympäristökeskuksen mukaan sään pakastuminen saattaa aiheuttaa sisämaan vesistöissä hyydeongelmia.

Lue seuraavaksi