Petroskoin kaupunginjohtaja on erotettu

Galina Širšina oli Venäjän viimeisimpiä oppositiopormestareita.

Ulkomaat
Kuvankaappausnettiäänestyksen tuloksesta Vkontakte-sivuilla.
Kuvankaappausnettiäänestyksen tuloksesta Vkontakte-sivuilla.Vkontakte

Petroskoin kaupunginjohtaja Galina Širšina on erotettu virastaan. Asiasta päätti perjantaiaamuna kaupunginvaltuusto äänin 23–3. Myös Karjalan tasavallan johtaja Alexandr Hudilainen kannatti Širšinan erottamista.

Valtuuston mukaan pormestari ei pysty hoitamaan tehtäviään. Kokouksessa Petroskoin kaupungin johtoa on syytetty muun muassa tieverkon kunnossapidon riittämättömästä rahoittamisesta, liikenneonnettomuuksien suuresta määrästä ja kaupungille epäedullisesta sopimuksesta katuvalaistuksen uusimisesta.

Valtuuston kokouksessa puhunut Širšina vastusti jyrkästi erottamistaan ja syytti valtuutettuja sen junailemisesta. Hänen mielestään monet asiat, joista häntä on kritisoitu, kuuluvat tasavallan johdon vastuulle.

Širšina oli harvoja oppositiopormestareita Venäjällä. Kaksi vuotta sitten hänet yllättäen äänestettiin liberaalin oppositiopuolueen Jablokon listoilta Petroskoin kaupungin johtoon. Širšina nousi valtaan puolueen paikallisjohtaja Vasili Popovin avulla. Myöhemmin Popovia vastaan oli nostettu syytteitä, ja hän pakeni Joensuuhun. Elokuussa Popov pidätettiin Venäjän pyynnöstä Suomessa.

Petroskoin kaupunginvaltuusto on yrittänyt jo pitkään savustaa Širšinan kaupungin johdosta. Yhtenä keinona se käytti yhteisöpalvelu Vkontaktessa järjestettyä yleisöäänestystä, jossa hieman yli puolet vastanneista kannatti pormestarin erottamista.