Tapaninpäivän osuminen lauantaille on jättipotti yökerhoille ja tanssiravintoloille

Tänään lattialle kirmaavat joukoittain sekä diskokansa että perinteisten paritanssien ystävät. Limingan nuorisoseuran "hehtaarihallissa" ei diskojytä soi.

Kotimaa
Tanssivia pareja.
Mika Kanerva / Yle

Tapaninpäivä osuu tänä vuonna lauantaille, minkä vuoksi illasta odotetaan baareissa ja yökerhoissa erittäin vilkasta. Jouluruoat on sulateltu ja sunnuntai toimii viikonlopun varaventtiilinä.

Ruokaravintoloissa taas myynti on esimerkiksi pikkujouluiltoihin verrattuna vaatimatonta.

Alan etujärjestön johtaja kiinnittää huomiota kaksijakoisuuteen: toisten kassakone kilisee, toisten ei.

– Pyhät ovat tälle toimialalle hyvin kaksijakoisia. Koko alaa ajatellen ei voi puhua jättipotista, mutta kaupunkien yökerhoissa ja pubeissa riittää varmasti erittäin paljon väkeä. Hotelleilla ja ruokaravintoloilla joulun pyhät ovat perinteisesti hiljaisempia, Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

– Tosin kaupunkien sinkkutaloudet ja nuoret eivät enää ole kovin pitkiä aikoja kotiseuduillaan joulunvietossa, joten ihmisiä on varmasti liikkeellä vuosi vuodelta kasvava määrä, hän jatkaa.

Nuorille huvittelua, vanhemmille perinteistä tanssia

Käsite "tapanintanssit" on jakautunut kahtaalle. Etenkin vanhemmalle väestölle se tarkoittaa perinteistä tanssi-iltaa, kun taas nuoremman kansanosan kohdalla tanssimisesta ei välttämättä ole tietoakaan. Tapanintanssit tarkoittavat yleistä iltahuvittelua.

Tapanintansseja järjestetään ympäri Suomea eri kellonaikoihin ja hyvinkin erilaisissa olosuhteissa. Helsingin Rautatientorilla tanssahdellaan levymusiikin tahtiin luistinradalla, yökerhot luottavat bilebändeihin ja dj-kattauksiin.

Tanssibändeille tapaninpäivä on kuumaa aikaa. Tanssiravintoloiden tarjonta on tänään laajaa, ja paritansseihin keskittyvät perinteiset tapanintanssit ovat eläneet viime vuodet nosteessa. Esimerkiksi Limingan nuorisoseura Oulun kupeessa elvytti perinteen omalla talollaan vuonna 2010, ja tanssijoita on riittänyt vuodesta toiseen viidensadan molemmin puolin.

– Mutta voi kuule, meidän saliin mahtuu vaikka 800 henkeä. Minä puhun tästä hehtaarihallina. Mutta sitten ei tanssimisesta oikein tule enää mitään.Viisisataa henkeä on hyvä määrä, silloin on tilaa liikkua eikä tarvitse ketkuttaa paikallaan, Limingan nuorisoseuran varapuheenjohtaja Matti Kamula kertoo puhelimitse.

– Sillä tavalla tämä tapanintanssikonsepti on viime vuosina menestynyt, että tansseja on suorastaan pakko pitää. Ihmiset haluavat niitä. Tapanina on tapana liikkua, ja tanssi on hyvää liikkumista.

Osa tapanintansseista keinutaan jo päivällä. Limingassa ensitahdit soitetaan kello 20.30.

– Meillä tanssiväki on kypsässä iässä olevaa porukkaa. Kolmekymppisistä ylöspäin eläkeläisiin asti, ihmisiä jotka todella harrastavat tanssia ja kiertävät niissä pitkin maakuntaa, Kamula sanoo.

– Ja perinteisillä paritansseilla mennään. Meillä ei diskojytä soi.