Tuulenpuuskat kaatavat puita ja irrottavat kattorakenteita ympäri maata

Maa-alueilla puuskat ovat olleet tänään paikoitellen yli 20 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Tuulet ovat kuitenkin heikkenemässä iltaa kohti. Sähköt ovat tapaninpäivänä olleet poikki muutamalta tuhannelta kotitaloudelta.

Kotimaa
Aalto murtuu rantaan Uunisaaressa Helsingissä 13. joulukuuta.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kovat tuulenpuuskat ovat kaataneet puita teille ja sähkölinjoille, mutta ainakin tämänhetkisten tietojen mukaan suurilta vahingoilta on toistaiseksi vältytty, kerrotaan pelastuslaitoksilta eri puolilta maata.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman arvioi, että lauantaiyönä Suomeen saapunut myrsky on ollut pitkälti sellainen, jollaista odotettiinkin.

– Normaali myrsky, hän kuvailee.

– Merialueilla puuskat ovat olleet paikoitellen yli 30 metriä sekunnissa, maa-alueilla reilut 20 metriä sekunnissa.

Tuulet ovat etupäässä jo heikkenemässä, Bergman sanoo. Vielä illalla tuuli voi olla puuskaista itärajalla.

Ensi yönä tuulet heikkenevät lännestä alkaen kaikkialla maassa, hän ennakoi.

"Pieniä tehtäviä, muuten melko rauhallista"

Sähköttömiä talouksia oli puoliltapäivin noin kolmetuhatta, enimmäkseen maan keski- ja itäosissa.

Päivystävä palomestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että tuulen aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä on ollut tähän saakka alle kymmenen.

– Yleensä puu on kaatunut tielle tai sähkölinjojen päälle.

– Ensi arvion mukaan myrskyn piti tulla vasta illalla. Nyt se on vähän aikaistunut, se onkin tulossa päivän mittaan. Pieniä tehtäviä on ollut mutta muuten melko rauhallista, Korhonen luonnehtii alkanutta tapaninpäivää.

Tuulet rantautuivat aluksi länsirannikolle. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on päivystävän palomestarin Timo Saaren mukaan ollut toistaiseksi parikymmentä sellaista tehtävää, jotka ovat johtuneet tuulten aiheuttamista vahingoista.

Länsi-Uudellamaalla tehtäviä on ollut aamulla ja aamupäivällä noin 10–15, toteaa päivystävä palomestari Raimo Rasijeff.

– Muutama tehtävä on ollut sellainen, että kattorakenteita on irtoillut puuskien takia. Valtaosassa puu on ollut kaatumassa tai kaatunut johonkin suuntaan. Muutamassa puu on uhannut kaatua rakennusten päälle, Rasijeff sanoo. Hänen mukaansa ihmisiä ei ole loukkaantunut ja vakavilta vahingoilta on vältytty.

Tehtäviä ollut vähän Pirkanmaalla ja Keski-Suomessakin

Myös Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa tehtävien määrä on ollut vähäinen.

– Tässä vaiheessa mennään normaali miehityksellä. Jos tehtävien määrä lisääntyy, lisäämme miehitystä sellaisilla asemilla, joissa sitä ei ole, toteaa päivystävä palomestari Jari Hiltunen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

– Ainakaan toistaiseksi myrsky ei ole aiheuttanut isoa ryysistä, päivystävä päällikkö Tapio Viitanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta sanoo.

Huomaako Keski-Suomessa, että tuuli olisi voimistunut?

– Aina kun puuska iskee, peltikatto paukuttelee. Tässä vaiheessa tämä ei vaikuta mitenkään erikoiselta, Viitanen arvioi.