1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sähkö on ollut joulunpyhinä poikkeuksellisen halpaa - tuhat kilowattituntia olisi saanut 32 sentillä

Ensimmäisenä joulupäivänä pörssisähkön keskihinta oli alle 9 euroa megawattitunnilta. Hintaa laskivat sekä lauha sää että runsas tuulivoiman tarjonta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pohjoismaisessa sähköpörssissä oli heti aaton vaihduttua joulupäiväksi tarjolla todella halpaa virtaa.  Nord Pool Spotin verkkosivujen mukaan pikkutunneilla sähköä olisi voinut napata verkosta reippaasti alle eurolla tuhannen kilowattitunnin verran. 

Halvimman tunnin aikana esimerkiksi niukasti virtaa tarviseva kerrostaloasuja olisi saanut vuoden kulutusta vastaavan energiamäärän alle eurolla.  Myös ronskimpi omakotitalossa asuva sähkölämmittäjä  ja -saunoja olisi voinut kuitata vuoden virrat alle kympillä.

Valitettavasti tämä olisi ollut mahdollista vain teoriassa, sillä ostettu virta olisi pitänyt ottaa verkosta ensimmäisen joulupäivän aamuyöllä. Lisäksi hinnan päälle olisi tullut muita kuluja.

Halvat hinnat kuitenkin painoivat kyseisen vuorokauden keskimääräisen pörssisähkön hinnan 8,93 euroon megawattitunnilta. Se on alin keskihinta sitten loppukesän lukemien. 

Halpa hinta selittyy kolmella tekijällä:  Myrskyisän sää takia tuulivoimaa oli tarjolla runsaasti.  Joulun myötä teollisuuden sähkönkulutus oli vähäistä, ja myös kodeissa kinkut oli varmaankin jo tuohon aikaan muulla kuin uuneissa.  Lisäksi sää oli lauha, joten lämmityssähkön kysyntä jäi vähäiseksi.

Tuulien tyyntymisen ja sään viilenemisen myötä pörssisähkön hinta kuitenkin kääntyi pian hienoiseen nousuun. 

Eniten edullisesta pörssisähköstä hyötyy teollisuus, joka voi säädellä virran käyttöään edellisenä päivänä vahvistettavien tuntihintojen mukaan. Sen sijaan suurin osa kuluttajista ostaa sähkönsä sopimuksilla, joiden ehtojen mukaan niin sanotun spottisähkön hinnan vaihtelut eivät ainakaan heti näy sähkölaskussa.