1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Laki rauhanjärjestöjen rahoituksesta Israelin parlamentin käsittelyyn

Toteutuessaan laki vaatisi lähinnä palestiinalaisten oikeuksia ajavia kansalaisjärjestöjä paljastamaan, mistä niiden rahoitus on peräisin.

Ulkomaat
Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked.
Israelin oikeistolainen oikeusministeri Ayelet Shaked on ajanut voimakkaasti uutta kansalaisjärjestöjen toimintaan puuttuvaa lakia.Gregor Fischer / EPA

Israelissa laki kansalaisjärjestöjen rahoituksesta on nytkähtänyt askeleen eteenpäin. Israelin hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, joka siirtyy Israelin parlamentin käsiteltäväksi.

Lakiesityksen mukaan Israelissa toimivat kansalaisjärjestöt joutuisivat kertomaan rahoittajansa kaikissa virallisissa julkaisuissaan, jos yli puolet niiden rahoista on peräisin ulkomaisilta hallituksilta. Lisäksi näiden järjestöjen edustajat joutuisivat käyttämään parlamentissa erityisiä nimilappuja – samanlaisia kuin mitä palkatut lobbarit joutuvat käyttämään.

Kansalaisjärjestöt syyttävät noitavainosta

Lakia voimakkaasti ajanut Israelin oikeistolainen oikeusministeri Ayelet Shaked on puhunut kauniisti laista, joka lisää kansalaisjärjestöjen toiminnan läpinäkyvyyttä. Monet kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet Israelia noitavainosta.

Käytännössä laki vaikuttaisi lähinnä vasemmistolaisiin järjestöihin, jotka ovat arvostelleet pääministeri Benjamin Netanjahun hallintoa ja yrittäneet edistää palestiinalaisten asiaa. Juuri tällaiset järjestöt saavat suuren osan rahoituksestaan joko suoraan EU:lta tai sen yksittäisiltä jäsenmailta, kuten Belgialta, Tanskalta, Norjalta ja Ruotsilta.

Laki ei vaikuttaisi hallitusta tukeviin tai kansallismielisiin kansalaisjärjestöihin, joiden rahoitus koostuu usein ulkomaalaisten yksityishenkilöiden lahjoituksista.

Oikeisministeri Shaked on painottanut, että hän aikoo puuttua niiden järjestöjen toimintaan, jotka ottavat ulkomaista rahaa ja arvostelevat Israelin toimintaa.

– Odotan, että EU kunnioittaa Israelin demokraattisia päätöksiä, Shaked on sanonut.

Vasemmistolaisten kansalaisjärjestöjen mukaan laki vie Israelin samaan ryhmään Venäjän, Turkin ja Egyptin kanssa.

Jotta esitys päätyy laiksi, sen on läpäistävä vielä kolme parlamentin äänestystä. Yleisesti uskotaan, että parlamentti vahvistaa lain.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi