1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa ainakin 43 kuollutta joulun myrskyissä

Poikkeuksellisen rajut sääilmiöt riepottelivat erityisesti Yhdysvaltojen keski- ja eteläosia. Tornadon synnyttämiin myrskyihin ja tulviin on kuollut tähän mennessä ainakin 43 ihmistä.

Ulkomaat
Tornado tuhosi asuinrakennuksia Rowlettissa, Texasissa, 26. joulukuuta.
Tornado tuhosi asuinrakennuksia Rowlettissa, Texasissa, 26. joulukuuta.Reuters

Lisäksi lukuisia asuintaloja ja rakennuksia on sortunut. Vilkkaan joulusesongin jälkeen miljoonien amerikkalaisten matkoihin on tullut muutoksia, kun yli tuhat lentovuoroa on peruutettu ja lukuisia valtateitä on ollut suljettuna liikenteeltä.

Missourin ja New Mexicon kuvernöörit ovat julistaneet osavaltionsa hätätilaan. Tuhoisissa tulvissa Missourissa ja Illinoisissa on kuollut ainakin 13 ihmistä.

Missourissa pelastusviranomaiset ovat evakuoineet veneillä asukkaita kodeistaan.

Dallasissa 11 ihmistä kuoli, kun tornado iski kaupunkiin. Tuuli kiiti jopa 322 km/t nopeudella. Dallasin metropolialueella asuu kaikkiaan 7 miljoonaa ihmistä.

Garlandissa pyörremyrsky suisti autoja moottoritieltä. Onnettomuuksissa kuoli kahdeksan ihmistä.

Voimakkaat tornadot ovat seuduilla tavallisia keväällä ja kesällä, mutta talvella ne ovat olleet harvinaisia.

Tornadovaroituksia on annettu Dallasin ohella Lousianaan, Oklahomaan ja Mississippiin. Teksasin länsiosiin on annettu varoitus mahdollisista rankoista lumikuuroista. Myös New Mexicoon odotetaan lunta.

Jouluna Yhdysvaltain itärannikkoa helli lämmin kesäkeli. New Yorkissa mitattiin vuoden aikaan nähden ennätyslämpö 22 astetta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi