1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Leuto sää on herättänyt hyönteisiä horroksesta ennen aikojaan – "Tässä vaiheessa liikkeelle lähteminen on melkoinen riski"

Lintulaudat eivät ole houkuttaneet lintuja kun luonnossa riittää ravintoa muutenkin. Myös esimerkiksi päiväperhosia on nähty vielä viime päivinäkin.

Kuva: Jouni Flink / Yle

Leudoksi jäänyt talvi on saanut hyönteiset liikkeelle Suomessa.

– Jos olosuhteet ovat kohdallaan, niin kyllä sieltä aina joku uskalias lähtee liikenteeseen. Me havainnoimme luontoa aika pieneltä osin ja vain pieni osa hyönteisistä päätyy meidän silmien eteen.  Liikkujia on varmasti enemmänkin kuin mistä me saamme tietoa, Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen kertoo.

Hyönteisten rytmiä sääntelee eniten valo, mutta myös lämpö saattaa herättää vaihtolämpöisiä hyönteisiä liian aikaisin.

Moni hyönteisistä palaa nopeasti takaisin horrostamaan huomattuaan virheensä. Mitä enemmän häiriöitä osuu horroskauteen, sitä varmemmin hyönteinen kuolee.

– Tässä vaiheessa liikkeelle lähteminen on melkoinen riski. Mitä enemmän näitä häiriöitä osuu horroskauteen, sitä varmemmin perhoselle tai hyönteiselle käy kalpaten. Liikkeelle lähteminen hukkaa kerättyjä energiarippeitä, mitä tarvitaan pitkän talven varalle.

Ilmastonmuutos vaikuttaa hyönteisiin

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Saarisesta myös Suomessa ja niillä on vaikutuksensa hyönteiskantaan. Ilmastonmuutos tuo hyönteislajistoon kymmeniä, ellei satoja uusia lajeja.

Syksyjen pidentyminen näkyy hyönteislajiston runsastumisena ja esimerkiksi tuholaisten lisääntymisenä.

– Pitkä talvi on ollut hyvä suoja eteläisempiä metsätuholaisia ja ongelmallisempia vieraslajeja vastaan. Jos talvet käyvät leudommaksi, niin se tasoittaa matkaa tulokkaille, joita ei toivota tänne. Tästä hyvänä esimerkkinä käy koloradonkuoriainen. Niitä on nähty joka vuosi ja tulevina vuosikymmeninä joudumme tappelemaan yhä enemmän niitä vastaan.