Japani ja Etelä-Korea sopuun kiistassa lohtunaisista

Lohtunaiset, eli toisen maailmansodan aikaiset seksiorjat, ovat olleet pahin maiden välejä hiertävä asia. Japanin pääministeri pyytää anteeksi lohtunaisten kohtelua ja lisäksi Japani antaa miljardia jeniä näiden avuksi perustettavaan rahastoon.

Ulkomaat
Japanin ulkoministeri Fumio Kishida ja Etelä-Korean ulkoministeri Yun Byung-se Soulissa maanantaina.
Japanin ulkoministeri Fumio Kishida ja Etelä-Korean ulkoministeri Yun Byung-se Soulissa maanantaina.Jung Yeon-je / AFP

Japanin ja Etelä-Korean ulkoministerit sanovat, että maat ovat päässeet sopuun niin sanotuista lohtunaisista eli toisen maailmansodan aikaisista seksiorjista.

Japani pakotti toisen maailmansodan aikana noin 200 000 naista seksiorjiksi sotilaidensa bordelleihin. Suurin osa prostituutioon pakotetuista oli korealaisia, mutta joukossa oli naisia myös muista Aasian maista.

Japanin ulkoministerin Fumio Kishidan mukaan pääministeri Shinzo Abe pyytää anteeksi asiaa ja Japani antaa miljardi jeniä eli noin 7,5 miljoonaa euroa entisten lohtunaisten avuksi perustettavaan rahastoon. Etelä-Koreassa tiedetään olevan vielä elossa 46 entistä lohtunaista.

– Pääministeri Abe ilmaisee jälleen kerran sydämensä pohjasta pahoittelunsa ja katumuksensa kaikille niille, jotka "lohtunaisina" joutuivat kokemaan paljon kärsimystä ja saivat vaikeita fyysisiä ja henkisiä vammoja, Kishida sanoi.

Japani ilmaisee "syvän vastuunsa" asiasta

Kishida ja Etelä-Korean ulkoministeri Yun Byung-se tapasivat maanantaina Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Ministerit kertoivat sovusta tavattuaan sitä ennen kahden kesken.

Ministereiden mukaan Japanin hallitus ilmaisee "syvän vastuunsa" lohtunaisten asiasta. Byung-sen mukaan Etelä-Korea katsoo asian "lopullisesti ja peruuttamattomasti" loppuunkäsitellyksi, mikäli Japani täyttää kaikki sovitut velvollisuutensa.

Lohtunaiset ovat olleet pahin Japanin ja Etelä-Korean välejä hiertänyt asia. Aiemmin Etelä-Korea oli vaatinut Japanilta virallista anteeksipyyntöä ja korvauksia vielä elossa oleville lohtunaisille. Etelä-Koreasta Japanin toimet asian suhteen ovat tähän asti olleet riittämättömiä.

Aiemmin Etelä-Koreassa on hyljeksitty Japanin aiempia anteeksipyyntöjä asiasta, koska maassa on haluttu Japanin tunnustavan vastuunsa naisten kohtalosta. Japani on ollut sitä mieltä, että kiista sovittiin jo vuonna 1965, kun maat palauttivat diplomaattiset suhteensa.

Marraskuussa maiden johtajat päättivät käynnistää neuvottelut kiistan ratkaisemiseksi. Japani miehitti Korean niemimaata vuosina 1910–1945.

Lähteet: AP, Reuters, AFP