Lentokenttien pulloveden hinta kismittää EU-komissaaria – tavoitteena iso alennus

Jano tulee lentomatkustajalle kalliiksi varsinkin, jos sattuu janottamaan turvatarkastuksen jälkeen. Jopa viisi euroa vesipullosta tilanteessa, jossa omia juomia ei saa viedä, on rahastusta, sanoo EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc lehtihaastattelussa. Finavia ehdottaa, että tyhjän pullon voi täyttää lentoaseman wc:ssä. 

Kotimaa
Helsinki-Vantaa lentokenttä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Bulc kertoo saksalaiselle Welt am Sonntag -lehdelle, että EU käy parhaillaan ”intensiivisiä keskusteluita” lentokenttiä hallinnoivien yhtiöiden etujärjestön ACI:n kanssa siitä, miten päästäisiin eroon tavasta, jossa pullovesi muuttuu turvatarkastuksen jälkeen merkittävästi kalliimmaksi kuin lentokenttien yleisellä puolella.

Toistaiseksi 126 Euroopan kenttää on ilmoittanut tarjoavansa vastaisuudessa yhden euron vesipulloja heti turvatarkastuksen jälkeen.

Matkustajamäärissä mitattuna 126 kenttää vastaa puolta koko Euroopan lentoasemien matkustajamääristä.

Liikennekomissaarille tämä ei kuitenkaan riitä. Bulc sanoo lehtihaastattelussa tavoitteena olevan, että kaikilta Euroopan kentiltä saa vesipullon eurolla. Komissio uskoo, että matkustajien luoma paine saa lentokenttäyhtiöt reagoimaan.

Suomen lentokenttiä hallinnoiva Finavia sanoo, että se ei voi määrätä lentokentällä kaupallista toimintaa harjoittavia operaattoreita eli kahvila- ja ravintolayrittäjiä myymään euron vettä.

Finavia sanoo kuitenkin käyvänsä parhaillaan ”aktiivista keskustelua” veden hinnoittelusta. Finavia suosittelee kauppiaille esimerkiksi veden myyntiä erilaisin kampanjahinnoin.

Helsinki-Vantaan kahviloissa ja ravintoloissa voi Finavian mukaan jo nyt ostaa tuopillisen vettä yhdellä eurolla. Finavian vinkki matkustajille on tyhjän vesipullon täyttäminen lentoaseman wc-tiloissa. Se ei maksa kuin vaivan.

Keskimäärin pullo vettä maksaa Euroopan kentillä turvatarkastuksen jälkeen tällä hetkellä kolme euroa. Pahimmillaan puoli litraa vettä maksaa viisi euroa. EU-komissio aikoo aluksi seurata, alkaako veden hinta laskea ilman pakkoa.