Herättäjäjuhlat palaavat körttiläisyyden juurille – järjestelyt hyvässä vauhdissa

Nilsiässä kesällä 2017 järjestettävään kesätapahtumaan odotetaan kymmeniä tuhansia kävijöitä. Talkoolaisia on saatu jo runsaasti mukaan.

herännäisyys
Penkkirivistöä ja alttariristi Kiuruveden herättäjäjuhlilla.
YLE / Juha Vauhkonen

Nilsiässä valmistaudutaan jo hyvää vauhtia kesän 2017 Herättäjäjuhliin. Juhlien pääsihteerinä toimivan Simo Korkalaisen mukaan körttien vuosittaiseen kesätapahtumaan odotetaan noin 30 000 kävijää.

Nilsiän keskustassa järjestettävään tapahtumaan on jo tässä vaiheessa saatu runsaasti vapaaehtoisia ja talkoolaisia, vaikka varsinainen haku ei ole vielä käynnistynyt.

– Myyntituotteita on ollut tekemässä useita kymmeniä henkilöitä ja esimerkiksi käsitöitä on jo tehty ja kaupattu, kertoo Korkalainen.

Kymmeniä tuhansia kävijöitä houkuttelevaan kesätapahtumaan tarvitaan hänen mukaansa suuri joukko vapaaehtoisia ja se tulee olemaan suuri talkootyön voimannäyte.

– Yksin ruokailun järjestämiseen tarvitaan noin 600 talkoolaista, arvioi Korkalainen.

Nilsiä luonnollinen valinta tapahtumapaikaksi

Nilsiä on herännäisyyden vahvaa aluetta körttiläisen herätysliikkeen johtajana tunnetun Paavo Ruotsalaisen perintönä.

– Vuonna 2017 Paavo Ruotsalaisen syntymästä tulee kuluneeksi 240 vuotta. Nilsiä on tärkeä ympäristö ja herännäisyyden syntykehto, joten juurilla ollaan, perustelee Herättäjäyhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen juhlien muutaman vuoden takaista paikkavalintaa.

Herättäjäjuhlien rahankeräys on aloitettu muun muassa käsitöitä kauppaamalla. Tavoitteena on saada rahaa kasaan 100 000 euroa.

– Naisväki on neulonut lapasia ja sukkia ja miehet ovat tehneet jakkaroita. Myös kolehtia on kerätty. Ymmärtääkseni ensimmäinen 10 000 euroa on mennyt rikki, että siinä mielessä hyvässä vauhdissa ollaan, iloitsee Korkalainen.

"Tapahtumalla alueellisesti suuri merkitys"

Herättäjäjuhlat tulevat Korkalaisen mukaan näkymään selvästi Nilsiän katukuvassa. Järvi-Kuopion seurakunnassa pappina työskentelevä Korkalainen arvioi, että tapahtumalla on alueellisesti suuri merkitys.

– Kyllähän sinne jää rahaa kävijöiden tuomana. Tapahtuma tuo myös maanlaajuista medianäkyvyyttä.

Herättäjäjuhlien juhlakenttä tulee olemaan Nilsiän vanha hautausmaa ja sen ympäristö. Heinäkuun alussa 2017 järjestettävän kolmepäiväisen tapahtuman ohjelma muodostuu seuroista, konserteista ja messusta.

Edellisen kerran Herättäjäjuhlat on järjestetty Nilsiässä vuonna 1985. Tulevana kesänä tapahtuma järjestetään Vantaalla.