Näkkileipäpula yllätti kauppojen hyllyllä – leivät jämähtivät linjalle Kotkassa

Kauppojen näkkileipähyllyillä on ollut osin tyhjää syksyn ja alkutalven aikana. Suomen suurimman näkkileipätehtaan valmistuslinjan uudistus Kotkassa ei sujunut suunnitelmien mukaan.

talous
Kuvassa näkkileipä.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Näkkileipien myyntilhyllyillä on tämän vuoden loppupuolella nähty lappuja, joissa on pahoiteltu joidenkin näkkileipälaatujen loppumista.

Syynä ovat tuotantovaikeudet Suomen suurimmassa näkkileipä- ja hapankorpputehtaassa Kotkassa. Vaasan Oy:n tehtaalla uudistettiin näkkileipien valmistuslinjaa, joka ei kuitenkaan sujunut niin kuin piti.

Näkkileivät ja hapankorput –liiketoiminnan johtaja Panu Vuorimaa Vaasan Oy:stä kertoo, että yhtiö satsasi miljoonia uuteen tuotantolinjaan, joka asennettiin syksyn aikana.

Olemme saaneet kuitenkin ulos kahta myydyintä tuotetta

Panu Vuorimaa

Linjastoa ei kuitenkaan saatu toimimaan suunnitelmien mukaan. Vuorenmaa kuvailee vaikeuksia sarjaksi, jossa yksikin muutos vaikuttaa aina johonkin toiseen kohtaan tuotannossa.

– Olemme nyt saaneet kuitenkin ulos kahta myydyintä tuotetta, kuten Koulunäkkiä ja Koulunäkki Maukasta, Vuorenmaa huokaa.

Koulunäkki on vuosikymmeniä ollut Suomen eniten ostettu näkkileipä.

Tyhjä hylly ja vieressä lappu, jossa kerrotaan ongelmista
Kanta-Hämeen Prismoissa kerrottiin näkkileipäpulasta näin.Miki Wallenius / Yle

Muiden Vaasan tuotteiden kohdalla saatavuus onkin vaihdellut niin, että marketeissa on myyty ei-oota.

Pienemmät näkkileivän valmistajat ovat päässeetkin hyödyntämään poikkeuksellista tilannetta ja haalineet markkinaosuuksia.

Laihduttaja tarvitsee näkkileipää tammikuussa

Vaasan Oy:lle kulunut vuosi on muutenkin ollut vaikea, sillä Venäjän markkinoiden kuihtumisen takia Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehtaan väkeä on syksyn aikana lomautettu. Osin lomautukset jatkuvat vielä tammikuun aikanakin.

Joulukuussa ilmoitettin yt-neuvottelujen tuloksena 12 työntekijän saavan lähtöpassit. Vaasan Kotkan tehtaat työllistävät noin 240 henkilöä, joista 180 on näkkileipä- ja hapankorppulinjalla.

Tammikuussa nähdään näkkileivän menekissä piikki

Panu Vuorimaa

Onni onnettomuudessa on ollut se, ettei näkkileivällä ole perinteisesti juuri mitään roolia suomalaisessa joulupöydässä.

Tammikuussa Kotkan tehtaan pyörät pitäisi saada jo pyörimään. Koko tuotesortimentin arvellaan olevan ruodussa vasta helmikuussa.

–Tammikuussa nähdään näkkileivän menekissä piikki, johtaja Panu Vuorimaa tietää ja viittaa kuluttajien aloittamiin kuntokuureihin. Niissä tarvitaan taas kotimaista näkkileipää.

Vaasan Oy kuuluu nykyään pohjoismaiseen leipomokonserniin, Lantmännen Unibakeen. Näkkileivät ja hapankorput – liiketoiminta yhdistetään ensi vuonna Lantmännen Cerealiaan.