Ramadin menetys horjuttaa Isisiä Irakissa – Syyriassa laajentuminen mahdollista

Asiantuntijoiden mielestä Irakin turvallisuusjoukkojen menestyminen Isisiä vastaan saattaa johtaa siihen, että Isis palaa sissi- ja terroritoimintaan. Isisin ideologia ei houkuta entisellä tavalla, mikä hankaloittaa uusien taistelijoiden värväystä.

Ulkomaat
Kartta Isisin hallitsemista ja menettämistä alueista.
Yle uutisgrafiikka

Irakin turvallisuusjoukot saavuttivat merkittävän symbolisen voiton vallattuaan Ramadin kaupungin ääri-islamilaiselta terroristijärjestö Isisiltä, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen.

Parosen mukaan Ramadin operaatiolla on tähdätty siihen, että Isis saadaan ajettua pois sunnivoittoisesta Anbarin maakunnasta, joka toimii Isisin tukialueena.

Ramadin valtaamisen avulla Irak valaa uskoa omien turvallisuusviranomaistensa suorituskykyyn, Paronen arvioi.

– Isis varmasti antoi hieman periksi Ramadissa ollakseen vahvempi jossain muualla.

Parosen mukaan Ramadin voitto oli merkittävä Irakille myös siksi, että yhdysvaltalaiset viranomaiset olisivat halunneet siirtää Isisin vastaisen taistelun painopisteen pohjoiseen Mosulin kaupungin vapauttamiseksi vielä tämän vuoden puolella. Voitto Ramadissa tuki Irakin kantaa hyökkäyssuunnan valinnassa.

Ramadista malli muiden kaupunkien vapauttamiselle

Rauhanvälitysjärjestö Crisis Management Initiativen eli CMI:n Irak-asiantuntija Hussain Al-Taee muistuttaa, että Irakin turvallisuusjoukot saivat edellisen merkittävän voittonsa keväällä vallattuaan Tikritin kaupungin.

– Nyt Ramadin heimojohtajat olivat sitä mieltä, että jos Ramadi vapautetaan, niin sen vapauttaisivat heimolaiset itse eli Ramadin asukkaat, Al-Taee sanoo.

Siksi yhdysvaltalaiset ja irakilaiset kouluttivat yli neljä tuhatta ramadilaista taistelijaa. Al-Taeen mukaan paikalliset olivat etujoukoissa valtaamassa kaupunkia takaisin Isisiltä.

– Heidän serkkunsa, jotka asuvat Ramadissa edelleen, antoivat tiedusteludataa, jonka avulla koalition ilmavoimat ja Irakin ilmavoimat pystyivät iskemään muun muassa Isisin tarkka-ampujien kohteisiin ja pommitehtaisiin, hän sanoo.

Al-Taeen mukaan Ramadista ollaan tekemässä esimerkkikaupunkia, jossa paikalliset vapaaehtoisjoukot hallitsevat ja pitävät rauhaa yllä. Kun paikallista väestöä saadaan mukaan johtamaan Isisin vastaista toimintaa, sillä saadaan murrettua järjestön valtaa ihmisiin.

Ilmatuki siivitti voittoon

Yhdysvaltain johtaman liittouman tuki on ollut oleellinen tekijä Irakin turvallisuusjoukkojen ja kurdijoukkojen menestykselle Isistä vastaan. Ilman liittouman ilmaiskuja ja raskaiden aseiden tukea voitot olisivat jääneet saavuttamatta, Paronen arvioi.

– Maajoukkojen suorituskyky ei ole vielä niin hyvä tuolla alueella, että he pystyisivät täydellisiin itsenäisiin operaatioihin. Sille se ainakin näin hieman etäämmältä katsellen vaikuttaa.

Parosen mukaan Isisiltä vietiin keväällä kyky laajamittaisiin rintamahyökkäyksiin. Silti järjestö pystyi toukokuussa valtaamaan Ramadin.

– Isis on strategisesti vahva siellä, missä se haluaa olla strategisesti vahva. Se pystyy vielä tälläkin hetkellä keskittämään jonkin verran joukkoja. Juuri näihin joukkojen keskittämisiin näillä ilmaoperaatioilla pyritään vaikuttamaan.

Paronen arvioi, että Isisin organisaatio on edelleen toimintakykyinen ja kykenee tarvittaessa siirtymään sissitoimintaan ja jatkamaan taistelua vielä pitkään. Hänen mukaansa järjestö pystyy todennäköisesti vielä valtaamaan uusia alueita Syyriassa.

– Irakin puolella vaikuttaa siltä, että tämä kyky alettaisiin olla jo pikkuhiljaa kiistetty.

Irakilaissotilas raunioiden edessä.
Irakilaissotilas partioi raunioissa Isisiltä vallatun Ramadin kaupungin Hozin kaupunginosassa sunnuntaina 27. joulukuuta.Ahmad Al-Rubaye / AFP

Terrori-iskut saattavat lisääntyä

Isis todennäköisesti kärsii ensi vuonna lisää tappioita Irakissa. Seuraavaksi Irakissa luultavasti keskitytään Mosulin kaupungin vapauttamiseen.

– Mikäli kansainvälinen liittokunta saa yhtenäisen äänen Syyrian sotilaallisen tilanteen selkeyttämiseksi ja vastuun jakamiseksi, niin myös Syyrian puolella pystytään tuottamaan Isisille tappioita, Paronen sanoo.

Parosen mukaan Isis joutuu mahdollisesti jo ensi vuonna palaamaan sellaiseksi sissitoimintaa ja terrorismia harjoittavaksi organisaatioiksi, jollainen se oli viime vuosikymmenellä.

– Tämä tarkoittaa sitä, että tulemme näkemään aika mittavia terrorikampanjoita erityisesti Bagdadissa mutta myös muissa irakilaisissa kaupungeissa.

– Mahdollisesti Isis pyrkii myös aktivoitumaan muualla maailmassa kuten esimerkiksi Libanonissa ja myös Euroopassa kuten tänä vuonna valitettavasti näimme.

"Isis ei voi hyvin"

Al-Taee arvioi, että suurimpana voittona Isisiä vastaan voidaan pitää järjestön ideologisen perustan murenemista. Entistä harvemmat pitävät järjestöä houkuttelevana.

– Sinne ei enää saada rekrytoitua ihmisiä samalla tavalla. Ihmiset, jotka ovat jossain vaiheessa uskoneet Isisin olevan todellinen kalifaatti, ovat nyt sitä mieltä, että Isis on raakalainen ryhmä, jonka tarkoitus on vain saada valtaa ja sekasortoa alueella.

Turvallisuusjoukot Irakissa ja Syyriassa ovat oppineet taistelemaan Isisiä vastaan paremmin. Myös järjestön logistisia ja rahoitusverkostoja on saatu katkaistua, mikä on pakottanut järjestöä leikkaamaan asemiestensä palkkoja noin 20 prosenttia, kertoo Al-Taee.

– Tämä kaikki yhdessä on todennäköisesti heikentänyt Isisin jäsenten taistelutahtoa. Tämä merkitsee sitä, että Isis ei voi hyvin, Al-Taee sanoo.

Al-Taee pitää mahdollisena, että Isis säilyy pidempään voimakkaana Syyriassa, mutta heikkenee kovasti Irakissa.

Parosen mukaan Isisin julistaman niin sanotun kalifaatin kaatumisella on kuitenkin varsin varhaista spekuloida.

– He todennäköisesti kutsuvat aluetta kalifaatiksi vielä paljon sen jälkeenkin, kun heiltä on viety kyky tuon kalifaatin hallintaan. Edellytyksiä tällaiseen on kieltämättä ilmassa aikaisempaa enemmän.