Vihapuhe poiki vastareaktion Asikkalassa: Auttajia viisi kertaa enemmän kuin turvapaikanhakijoita

Asikkalan Tallukkaan perustetussa vastaanottokeskuksessa on vasta parikymmentä turvapaikanhakijaa, mutta vapaaehtoisia auttajia on ilmoittautunut jo yli sata. Vapaaehtoiset uskovat auttamisenhalun nousevan vastareaktiona kielteiselle ilmapiirille.

turvapaikanhakijat
Tallukka Vääksyssä.
Heikki Ahonen / Yle

Asikkalan vastaanottokeskukseen on ilmoittautunut lyhyessä ajassa yli sata vapaaehtoistyöntekijää. Vapaaehtoisten suuri määrä on yllättänyt keskuksen henkilökunnan.

– Se yllätti meidät täysin. Koko ajan tulee uusia ihmisiä ovista sisään, päivittelee keskuksen johtaja Marko Lehto.

Lehto arvioi, että auttamishalu on korkealla vastareaktiona ilkivaltaan ja vihapuheisiin. Lehdon mukaan moni vapaaehtoiseksi tulija on kertonut haluavansa näyttää, että Asikkalassa osataan ottaa ihmiset hyvin vastaan.

– Tulkitsen sen niin, ettei vapaaehtoisia olisi näin paljon, jos ilmapiiri ei olisi ollut niin negatiivinen, pohtii Lehto.

Lehto on mielissään tilanteesta. Jouluksi vastaanottokeskukseen saatiin ihmisten lahjoittamia joululahjoja, ja yksi paikallinen perhe tuli kutsumaan turvapaikanhakijaperheen luokseen joulupöytään.

Tulkitsen sen niin, ettei vapaaehtoisia olisi näin paljon, jos ilmapiiri ei olisi ollut niin negatiivinen.

Marko Lehto

Lehto kuvaa ilmapiiriä vastaanottokeskuksella loistavaksi, vaikka keskus on saanut monet asikkalalaiset vastarintaan.

– Jos joku käy näyttämässä keskisormea, se kyllä unohtuu tässä, heittää Lehto.

Suunnitelmissa on järjestää turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä vapaaehtoisten avulla. Ennen vuodenvaihdetta vapaaehtoiset esimerkiksi aloittavat käsityökerhon turvapaikanhakijanaisille.

Vapaaehtoinen: uskon, että pelot hälvenevät

Vääksyläinen Sari Kolsi on lähdössä mukaan vapaaehtoistoimintaan Tallukassa. Kolsi tekee muutenkin vapaaehtoistyötä, eikä vastaanottokeskukseen lähteminen ole hänelle mikään mielipiteen ilmaisu.

– Koen, että on apua tarvitsevia ihmisiä, ja minulla on mahdollisuus auttaa. Mutta ehkä yleisesti ottaen ihmiset ovat heränneet huomaamaan, että täytyy toimia aktiivisesti. Jos vastustus on näkyvää, täytyy auttamisenkin olla.

Kolsi haluaisi vapaaehtoisena mieluiten vetää harrastustoimintaa lapsille tai nuorille.

Jos vastustus on näkyvää, täytyy auttamisenkin olla.

Sari Kolsi

– Siitä pitää lähteä, mitä turvapaikanhakijat tarvitsevat, hän sanoo.

Myös Pekka Toivainen aikoo osallistua vapaaehtoistyöhön Tallukassa. Hänen suunnitelmissaan on suomen kielen opettaminen.

– Tiedän ne vaikeat olot, joista ihmiset joutuvat lähtemään. Uskon, että ihmiset pakenevat turvallisuutensa vuoksi ja haluan auttaa heitä, sanoo Toivainen, joka on asunut 2000-luvulla muutamia vuosia Lähi-idässä.

Toivaisen mielestä Suomesta löytyy paljon ihmisiä, jotka haluavat tukea turvapaikanhakijoita.

– Varmasti Asikkalassakin on monia, jotka haluavat auttaa. Vääksyssä tämä herättää ihmetystä ja pelkoakin, sen ymmärtää kyllä. Odotan, että kun ihmiset tutustuvat turvapaikanhakijoihin, pelot hälvenevät.