Ylen poliisiautoilla riittää keikkaa – Virkavaltaa tarvitaan lähes jokaisessa tv-draamassa

Poliisia kaivataan televisiodraamoissa ja elokuvissa niin usein, että Ylellä on 1980-luvulta lähtien ollut lupa omistaa muutamia poliisiautoja rekvisiittakäyttöön. Rekvisiitta-autoilla liikkuminen ihmisten ilmoilla on kuitenkin tarkasti säädeltyä.

Kotimaa
Ylen omistama poliisiauto Taivaan tulet -sarjassa talon edustalla
Yle

Mediapoliksen kellarista Tampereen Tohlopista löytyy ahtaanpuoleinen pilttuu, johon on parkkeerattu kolme poliisiautoa. Vaatimattomista oloistaan huolimatta menopelit ovat varsinaisia superjulkkiksia, sillä niillä on ollut telkkarikeikkaa enemmän kuin keskivertonäyttelijällä.

Ylen poliisiautot
Rekvisiitta-autot kuljetetaan kuvauspaikoille hälytysvalot huputettuna ja tekstit peitettynä. Anna Sirén / Yle

Kolmikon nestori on 1980-lukuinen Saab, jota käytetään nykyään lähinnä epookkidraamoissa, mutta nykyaikaiset mustamaija ja henkilöauto ovat saaneet reippaasti ruutuminuutteja mm. Taivaan tulissa ja Pirunpellossa.

– Nämä ovat olleet viimeisen viiden-kuuden vuoden aikana mukana varmaan jokaisessa Ylen draamassa, arvioi tuotantojärjestäjä Ville Juvonen, joka on itsekin päässyt poliisiautossa kuskin paikalle.

Teipit, huput ja vartioitu tallipaikka

Autot ovat Ylen omia, sillä valtiovalta myönsi yhtiölle 1980-luvulla oikeuden omistaa muutamia poliisiautoja kameran edessä käytettäviksi. Ensimmäisten joukossa oli Reinikaisen Transit, jonka Juvonen tosin harmittelee jo kadonneen Ylen varastoista.

Virkavallalle pitää tehdä ilmoitus aina kun olemme näillä tien päällä.

Ville Juvonen

Rekvisiitta-autoilla liikkuminen on tarkasti säädeltyä.

– Virkavallalle pitää tehdä ilmoitus aina kun olemme näillä tien päällä. Autojen tekstit peitetään ja hälytysvalot huputetaan silloin kun ei olla kuvauspaikalla. Lisäksi ajoneuvojen säilytyspaikan pitää olla sellainen, ettei kukaan ulkopuolinen pääse niihin käsiksi.