Ravitsemusterapeutilta hyväksyntä pyhien mässäilylle: "Kyllä elimistö siitä toipuu"

Jouluna syödään perinteisesti reippaasti ja monella pyhät lipsuvat jopa mässäilyn puolelle. Olotila voi olla näin vuoden viimeisinä päivinä melkoisen tukala, varsinkin kun edessä ovat vielä uuden vuoden juhlat. Ravitsemusterapeutti Kirsi Pukkila ei pidä ajoittaista mässäilyä pahana vaan antaa herkuttelijoille synninpäästön.

Kotimaa
nainen ahmii pipareita
Päivi Meritähti / Yle

Suolaista kalaa, rasvaista kinkkua ja sokerisia herkkuja nauttineet kierähtivät jouluna vatsansa viereen nukkumaan. Muutaman makoisan päivän jälkeen olo ei enää olekaan yhtä mukava. Jälkikäteen yletön mässäily saattaa jopa kaduttaa. Ravitsemusterapeutti Kirsi Pukkilan mukaan ei ole syytä vaipua masennukseen.

– Joulu on sellainen juhla, että siihen kuuluu hyvä ruoka. Kyllä elimistö raskasta syömistä ja jonkin verran jopa juomista kestää muutaman päivän. En ottaisi kovin tuomitsevaa linjaa sen suhteen. Elimistö toipuu tuollaisesta ihan hyvin.

Paastoa ja liikuntaa

Katumusharjoituksia tekevät suomalaiset intoutuvat usein joulun jälkeen äärimmäisen terveellisiksi. Joku pyrkii kuittaamaan mässäilyn liikunnalla, toinen paastolla.

– Liikunta voi tuntua normaalia helpommalta, kun lihakset ovat saaneet energiaa. Liikkuminen mässäilyn jalkeen tuntuu hyvältä varsinkin, jos taustalla on niukanpuoleinen ruokavalio. Paastoa en kuitenkaan suosittele. Paaston jälkeen tekee helposti mieli syödä runsaasti ja syömisen kierre jatkuu, Kirsi Pukkila toteaa.

Pukkila neuvookin syömistuskissaan kieriskeleviä unohtamaan menneet.

– Nyt kun tasaa ruokailunsa, on hyvällä tiellä.