Kotona tehtävät terveystestit yleistyvät – professori kehottaa kriittisyyteen

Ihmisten kasvava kiinnostus omaa terveyttään kohtaan on luonut otolliset markkinat terveyttä koskevan tiedon myymiselle. Apteekkariliitossa joudutaan pohtimaan, minkälaisia testejä hyllyyn kelpuutetaan. Parhaimmillaan kotitestit voivat kannustaa ihmisiä huolehtimaan terveydestään.

Kotimaa
Laboratoriossa koeputkia.
Geneettisiä ominaisuuksia määrittävissä testeissä kotona otetut näytteet toimitetaan tutkittaviksi laboratorioon.Yle

Sopisivatko lihaksesi paremmin pikajuoksuun vai painonnostoon? Piileekö geeneissäsi impulsiiviselle käyttäytymiselle altistava mutaatio? Ovatko vaihdevuodet jo alkaneet? Muun muassa näihin kysymyksiin lupaavat vastausta erilaiset verkkokaupoissa ja apteekeissa myytävät testit.

Kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä Tampereen yliopistosta kehottaa suhtautumaan kotiin tilattaviin terveystesteihin "hyvin kriittisesti".

– Terveet ihmiset huolestuvat, että onkohan minulla tämä tai tuo vaiva. Siihen kaupalliset markkinat sitten iskevät. Jos jokin omassa terveydessä huolestuttaa, niin aloittaisin lääkärin vastaanotolta, en geenitestistä, Rimpelä toteaa.

Kaikkia kotitestejä professori ei tyrmää. Rimpelän mielestä esimerkiksi kotona tehtävälle keliakiatestille löytyy kysyntää, ja testistä voi olla hyötyä terveyttään pohtivalle.

– Tosin tämäkin on kaksipiippuinen kysymys. Vaikka testi olisi negatiivinen, ei sairauden mahdollisuutta voi sulkea pois, Rimpelä sanoo.

Suosio kasvaa jatkuvasti

Geenitestejä netissä myyvän Genleven Oy:n valikoimassa on tarjolla muun muassa atleettisuudesta ja impulsiivisuudesta kertovat geenitestit.

Genlevenin hallituksen puheenjohtajan Mika Lähteenmäen mukaan näitä testejä menee vuosittain kaupaksi muutamia kymmeniä. Kolmen vuoden aikana myyntimäärät ovat kaksinkertaistuneet joka vuosi.

Lähteenmäki kuvailee geneettisistä omaisuuksista kertovia testejä "nice to know" eli kiva tietää -tyyppisiksi testeiksi. Esimerkiksi atleettisuustestejä on yritetty myydä urheiluseurojen kautta.

– Vanhemmat satsaavat rahaa ja aikaa lapsen harrastukseen ja toivovat, että lapsesta tulee seuraava NHL-tähti. Geeniperimä voi kuitenkin olla sellainen, ettei ammattiurheilu onnistu. Tällaisissa tilanteissa testistä voi olla hyötyä, Lähteenmäki toteaa.

En välttämättä itse tekisi esimerkiksi Alzheimer-testiä.

Mika Lähteenmäki

Hänen mukaansa hermoromahduksille ja raivokohtauksille alttiit henkilöt tahtovat saada tietoa käyttäytymisestään ja kääntyvät impulsiivisuudesta kertovan geenitestin puoleen.

Geneettisistä ominaisuuksista kertovien testien lisäksi Genlevenillä voi testauttaa alttiutensa erilaisiin sairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin ja Alzheimeriin. Vaikka testien suosio on kasvamaan päin, on yhtiössä hämmästelty, miksei geenitestejä tilata nykyistä enemmän.

Lähteenmäen mukaan syynä testien niukkaan kysyntään saattaa olla sataa euroa lähentelevä hinta, tai se, etteivät ihmiset yksinkertaisesti tahdo tietää alttiudestaan eri sairauksiin.

– En välttämättä itse tekisi esimerkiksi Alzheimer-testiä, Lähteenmäki toteaa.

Kannattaako tiedosta maksaa?

Apteekeissa on jouduttu pohtimaan, minkälaiset testit apteekkien imagoon sopivat. Vaarana on, että kuluttajalle luodaan testien avulla keinotekoinen tarve saada tietoa terveydentilastaan.

Apteekkariliiton mukaan testivalikoimaan tulisikin suhtautua vastuullisesti ja kriittisesti.

– Alan ammattieettiseen neuvottelukuntaan tulee paljon kysymyksiä siitä, mikä on niin sanotusti hömppää ja mikä ei, sanoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki.

Salimäen mukaan apteekkeihin tarjotaan jatkuvasti uusia tuotteita myyntiin. Apteekkarit joutuvat pohtimaan, mitkä tuotteet ansaitsevat paikan hyllystä.

Herää kysymys, miksi esimerkiksi vaihdevuosien alkamisesta pitäisi tietää testin avulla, kun jokainen nainen varmasti huomaa niiden alkamisen aikanaan.

Johanna Salimäki

– Herää kysymys, miksi esimerkiksi vaihdevuosien alkamisesta pitäisi tietää testin avulla, kun jokainen nainen varmasti huomaa niiden alkamisen aikanaan, Salimäki kertoo.

Salimäen mukaan terveyspoliittiset linjaukset näyttävät menevän kohti suuntaa, jossa ihmisiä kannustetaan ottamaan enemmän vastuuta omasta terveydentilastaan. Testit voivat olla osa tätä kehitystä.

– Mikä testien osalta on hyväksyttävää ja mikä ei? Siitä varmasti keskustellaan tulevaisuudessa.

Apteekkien suhtautuminen vaihtelee

Apteekeissa kotitestien tarjonta vaihtelee. Esimerkiksi verkkoapteekki.fi myy muun muassa vaihdevuosien alkamiseen, lihasominaisuuksien ja liikalihavuusriskin kartoittamiseen tarkoitettuja testejä.

– Kaikki toimet, mitä ihminen tekee terveytensä ylläpidon tai terveyteen liittyvän tiedon lisäämiseksi ovat aina hyvä asia. Testit voivat toimia eräänlaisina herättelijöinä ihmiselle tai auttavana polkuna kohti lääkärin vastaanottoa, sanoo apteekkituotteet.fi:n verkkokauppapäällikkö Teemu Koli.

Kolin mukaan erilaisista ominaisuuksista kertovat testit ovat vielä myynnillisesti marginaalissa, mutta kiinnostus niitä kohtaan kasvaa jatkuvasti.

Nuorempi sukupolvi voi yksilökeskeisessä ajattelussaan innostua testeistä.

Teemu Koli

– Nuorempi sukupolvi voi yksilökeskeisessä ajattelussaan innostua testeistä, Koli arvioi.

Yliopiston Apteekin verkkokaupan muut testit -kategoriasta löytyy tarjontaa vähänlaisesti. Valikoimassa ovat ainoastaan keliakiatesti, nikkelitesti ja virtsatieinfektiotesti. Erilaisista ominaisuuksista kertovia testejä ei ole kaupan. Tuotevalikoimasta päättää ketjun oma tuoteraati.

– Valikoimamme on niukka, sillä pyrimme siihen, että myytävästä tuotteesta olisi asiakkaalle oikeasti hyötyä. Testin tuloksen pitää olla helposti tulkittavissa. Emme halua, että testin tekijä joutuu kokemaan epävarmuutta tuloksen tulkinnassa, kertoo proviisori ja asiakaspalvelupäällikkö Ida Tuure Yliopiston Apteekista Tampereelta.