Joulu meni, jätteet jäivät – "Samanlaista tämä on joka vuosi"

Nyt joulun jälkeen roska-astioita kuormittavat lahjapaperit ja pakettipahvit. Tilanne on tuttu ja jätteitä päätyy edelleen vääriin astioihin. Lahjanarut ja -paperit kuuluvat energia- tai sekajätteisiin kun taas lahjojen mukana tulevat pahvit lajitellaan kartonkeihin.

ilmiöt
Roska-astia täynnä roskapusseja
Petra Ketonen / Yle

Jätteiden lajittelutaidoissa on vielä puutteita. Roskapönttöjä kuormittavat vääränlaiset jätteet. Erityisesti energiajätteiden ja pahvien lajittelussa on parantamisen tarvetta.

Joulun jälkeinen jätteiden jälkihoito on kiireistä puuhaa, sillä roska-astiat täyttyvät lahjapapereista ja pakkauspahveista. Jätteitä päätyy edelleen vääriin pönttöihin, sillä ohjeistus ei ole tavoittanut kaikkia kansalaisia. Jäteauton kuljettajalle tämä tietää hikisiä työpäiviä.

– Tämä on meille kiireistä aikaa, kun roskaa tulee paljon enemmän kuin normaalisti, kertoo Huurinaisen jäteauton kuljettaja Matias Juntunen.

Sekajäteastioita tyhjäävä Juntunen ihmettelee niiden sisältöä.

– Niissä on paljon sellaista mikä ei sinne kuuluisi, esimerkiksi palavia jätteitä ja pahveja.

Jätteet oikeisiin pönttöihin

Lajittelussa on vielä paljon parantamisen varaa, sillä lahjanarut ja -paperit kuuluvat energiajätteisiin. Jos energiajäteastiaa ei ole, niiden sijoituspaikkana ovat sekajätteet, kun taas lahjojen mukana tulevat pahvit pitäisi lajitella kartonkeihin.

Moniväriset ja kiiltävät lahjapaperit eivät sovellu paperinkeräykseen tai kartonkikeräykseen. Kynttiläjämien oikea sijoituspaikka on energiajätteet ja lämpökynttilöiden alumiinikupit kuuluvat metallinkeräykseen.

Niissä on paljon sellaista mikä ei sinne kuuluisi.

Matias Juntunen

– Tämä on tällaista peruspuurtamista. Astiat pursuavat yli ja tänä aamuna irtoroskia on saanut kerätä aika paljon kyytiin, sanoo Juntunen.

Aamun tilanne maanantaina ei ole poikkeus muista joulun jälkeisistä ajoista.

– Samanlaista tämä on joka vuosi. Joulun lisäksi kiireistä aikaa on myös uuden vuoden jälkeen sekä myös juhannuksen aikaan, täsmentää Juntunen.

Uuden vuoden jälkeen seuraavaksi haastetta tuovat loppiaisen jälkeen joulukuuset.

– Eivät ne nyt riesa ole, sillä toiset polttavat ne uunissa ja kyllä monet jättävät ne pöntön viereen meidän haettavaksi. Ne ovat periaatteessa energiajätettä, josta voi leikata oksat pois ja rungon voi polttaa tai laittaa energiajäteastiaan, sanoo Huurinaisen jäteauton kuljettaja Matias Juntunen.