1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Näistä trendeistä on vuosi 2016 tehty – kokosimme ohjeet, kuinka pysyt ajan hermolla

Ilmastonmuutos, ympäristöystävällisyys ja laadukas arki ovat ensi vuoden maailman megatrendejä. Nämä kiteytyvät, ehkä hieman yllättäen, viinissä. Pintatrendeissä korostuvat yksilöllisyys, ruokapöydässä palataan perusasioiden äärelle ja älylaitteet tarkkailevat terveyttä yötä päivää.

Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Vuosi 2016 on karkausvuosi. Karkauspäivä, eli 29. helmikuuta, on nurinkurisuuksien päivä, jolloin kaikki on päälaellaan. Kansanperinteen mukaan naisilla on silloin lupa kosia. Kiinalaisen astrologian mukaan ensi vuosi on tuliapinan vuosi, joka alkaa kahdeksas helmikuuta. Apinan vuoden uskotaan tuovan mukanaan paljon muutoksia.

Tulevan vuoden trendejä on listattu muun muassa vaate- ja hiusmuodin, ruoka-ja viinimaailman sekä matkakohteiden osalta.

Trendikäs ihminen mittaa terveyttään, treenaa kiireen keskellä nopeasti ja tehokkaasti, nauttii alkoholitonta viiniä, syö avotulella kokattua ruokaa ja matkustaa Montenegron Kotoriin. Muotitietoinen leikkauttaa itselleen yksilölliset, itsevarmuutta korostavat hiukset ja pukeutuu näyttävästi erilaisia kuoseja ennakkoluulottomasti yhdistellen.  

Ruokamaailmassa palataan perusasioihin

Maailmanlaajuiset yleistrendit tulevalle vuodelle kiteytyvät ehkä hieman yllättäen viinimaailmassa, jossa avainsanoja ovat laadukas arki ja ilmastonmuutos.

Ilmastonmuutos on aiheuttanut sen, että nykyiset viiniviljelmät kärsivät liiasta lämmöstä. Siksi viininviljelijät yrittävät etsiä viileitä alueita, joissa viini menestyisi. Uudeksi viljelymaaksi on väläytelty jopa Suomea. Ympäristön tila huolettaa myös ravintoloitsijoita, jotka pyrkivät hartiavoimin toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti ja vähentämään jätettä.

Viiniasiantuntija Risto Karmavuon katsauksessa taloustaito.fi -sivustolla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan myös, että ruokapöytiin päätyy jatkossa yhä enemmän laadukasta arkiviiniä tai alkoholitonta viiniä, joiden myynti on jo reippaassa nousussa. Ruuista ja juomista otetaan kuvia, niitä arvostellaan ja kokemuksia jaetaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

Ruokamarkkinoilla pinnalle nousevat avotulella kokkaaminen, maakasvien versojen ja lehtien käyttö ja muihin perusasioihin palaaminen. Australialainen ruokakriitikko Matt Preston ennustaa (siirryt toiseen palveluun), että ravintolat alkavat jälleen valmistaa omia juustoja ja kastikkeita ja erikoistuvat yhden asian, vaikka kanaleipien tai hummerin valmistamiseen.

Prestonin mukaan vuonna 2016 syödään mätiä tuoreena, savustettuna ja kuivattuna, ja nautitaan latinalaisen Amerikan keittiön antimista.

Vapaa-aikana treenataan tehokkaasti

Sosiaalisen median kautta pääsemme seuraamaan myös maailmanmatkaajien reissuja. Lonely Planet (siirryt toiseen palveluun) suosittelee ensi vuodeksi ykköskohteiksi Montenegron Kotoria ja Ecuadorin Quitoa. Kymmenen parhaan kaupunkikohteen listalta löytyvät myös Dublin, Rooma, Rotterdam ja Mumbai.

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna vuonna 2016 arkipyhiä ei juurikaan voi hyödyntää lomaa suunnitellessa, sillä vappua vietetään viikonloppuna, ja joulu sijoittuu lauantain ja maanantain välille.

Moderni ihminen huolehtii kaiken kiireen keskellä kunnostaan ja tarkkailee terveyttään älylaitteilla. Kovimmaksi liikuntamaailman trendiksi ennustetaan terveyttä mittaavia laitteita, esimerkiksi älykelloja ja aktiviisusmittareita, joita pukataan markkinoille koko ajan lisää. Aktiivisuuden, nukkumisen ja muiden toimintojen tarkkailu siis jatkuu vahvana.

American College of Sports Medicine liikuntatrendilistan (siirryt toiseen palveluun) perusteella kovimmat lajit ovat sekä miehillä että naisilla HIIT-treenit jossa lyhyessä ajassa treenataan mahdollisimman tehokkaasti, perinteinen voimaharjoittelu ja kehonpainoharjoittelu jossa vastuksena ja painona käytetään omaa kehoa. Liikunnanohjaajien merkitys on nousussa. Heiltä odotetaan vahvaa osaamista ja koulutustaustaa.

Uutena vuotena päivitetään myös hiukset ja vaatteet

Vaateostoksilla muodinmukaisesti pukeutuva nainen tarttuu joko selkeästi kuvioituihin ja värikkäisiin vaatteisiin tai pukeutuu romanttisen hempeästi  pehmeän harmonisen sävyisiin mekkoihin ja röyhelöihin. Myös klassinen mustavalkoinen on ensi keväänä varma valinta. Miehet näyttäytyvät keväällä komeissa takeissa ja tiukoissa housuissa.

Hiukset on leikattu ja muotoiltu näyttävästi yksilöllisyyttä korostaen. Hiukset saavat olla huolittelemattoman villit, mutta terveet ja hyvinhoidetut. Värit ovat loistavia ja runsaita, vaaleahiuksiset valitsevat kylmän sijaan pehmeän ja lämpimän sävyn.

Jos uskoo kiinalaiseen astrologiaan, tulevaan apinan vuoteen on syytä varautua punaisilla vaatteilla. Punaiset, punertavat, oranssit, keltaiset ja kultaiset, mielellään kimaltelevat vaatteet takaavat koko vuoden kestävän onnen ja terveyttä. Erityisesti punaisilla alusvaatteilla uskotaan olevan tällainen vaikutus.