Jäteammattilainen: metallin ja lasin lajittelu on uudenlaista yhteisöllisyyttä

Sopiva houkuttelu on paras keino kannustaa ihmisiä jätteiden lajitteluun. Näin uskotaan Tampereella, jossa jäteyhtiö tarjoaa taloyhtiöille maksutonta metallin- ja lasinkeräystä.

Kotimaa
Pienmetallin keräyspiste.
Grilliritilä on kesäisin tuttu näky jätteenkeräyspaikoilla.Yle

Tampereella haetaan vauhtia jätteiden käsittelyyn. Tavoitteena on innostaa ihmisiä lajittelemaan lasia ja metallia, jotta ne eivät eksyisi sekajätteeseen.

Pakotteiden sijasta taloyhtiöitä houkutellaan lajitteluun uusin keinoin. Paikallinen jäteyhtiö vetoaa kansalaisten yhteisöllisyyteen ja mahdollisuuteen saada hyvä mieli.

– Perinteisesti asioita ajetaan määräysten pohjalta. Nyt avuksi otettiin houkuttelu, Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio kertoo.

Perinteisesti asioita ajetaan määräysten pohjalta.

Harri Kallio, toimitusjohtaja

Jäteyhtiön toiminta-alueella asuu kaikkiaan 430 000 asukasta. Harri Kallio kutsuu heitä leikillisesti "työntekijöiksi", jotka on innostettava mukaan jätteiden lajitteluun.

– Yksittäisillä ihmisillä on erittäin suuri merkitys. Tavoitteena on tukea yhteisen hyvän tekemisen kulttuuria, Harri Kallio kuvailee.

Ruuhkaa odotettavissa

Parhaana houkutteena Harri Kallio pitää maksuttomuutta. Vuoden 2016 alusta jäteyhtiö toimittaa halukkaille kiinteistöille jäteastiat ja hoitaa niiden tyhjennykset.

Houkuttelua ei Harri Kallion mukaan ole Suomessa juuri käytetty kannusteena lajitteluun. Myös lähellä olevat monipuoliset palvelut voivat toimia houkutteena jätteiden lajitteluun.

Metallin ja lasin keräykseen tarkoitettuja astioita luvataan kiinteistöille, joilla on sekajätteen lisäksi myös biojätekeräys. Niillä taloyhtiöillä, joilla on jo metallin- ja lasinkeräysastiat, toiminta muuttuu maksuttomaksi automaattisesti vuoden alusta.

– Autamme isännöitsijöitä löytämään ratkaisuja esimerkiksi tilanahtauteen. Astioita on erilaisia ja myös ne ovat maksuttomia, Harri Kallio toteaa.

Maksuttomasta keräyksestä on tullut jo runsaasti kyselyitä Pirkanmaan Jätehuoltoon. Harri Kallion mukaan asia todennäköisesti ruuhkauttaa alkuvuodesta yhtiön asiakaspalvelua.