Kuopio etsii keinoja tyhjän keskustan pelastamiseksi: "Täällä on yksi epäkohta muihin kaupunkeihin verrattuna"

Kuopion kaupunki pohtii kiivaasti keinoja, miten tyhjentynyt keskusta saataisiin jälleen vetämään ihmisiä. Tammikuussa kaupungissa kokeillaan muun muassa opastettuja kävelykierroksia toriparkissa.

Kuopio
Kauppakeskus Apajan tyhjät liukuportaat.
Kuopion kauppakeskus Apajassa on yhä runsaasti tyhjää tilaa.Sakari Partanen / Yle

Kuopion kaupunki pohtii keinoja, joilla kaupungin keskustasta saataisiin elinvoimaisempi. Kun kauppakeskus Matkus on vienyt useita liikkeitä pois keskustasta, myös asiakkaat ovat kaikonneet.

Tällä hetkellä keskustassa on yli 70 tyhjää liiketilaa eli tyhjillään on kaikkiaan lähes 12 000 neliömetriä. Esimerkiksi kauppakeskus Apajassa käytössä on vasta 65 prosenttia tiloista. Suunta on kuitenkin pikku hiljaa muuttunut syksyn aikana.

– Keväällä oli varsin hiljaista, mutta nyt on kyselyjen määrä lisääntynyt ja päästään oikeasti esittelemään tiloja ja tekemään sopimuksia. Tarkoituksena on saada kaikki tilat käyttöön ensi vuoden loppuun mennessä, kertoo Kuopion Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Ari Pääkkö.

Apajaan muuttaa tammikuussa ainakin osa TE-toimistoa. Tällä hetkellä neuvottelut ovat loppusuoralla neljän eri toimijan kanssa.

Eläkeläisille järjestetään kävelykierroksia

Kaupungissa kokeillaan tammikuussa myös uudenlaisia opastettuja kävelykierroksia alatorille ja pysäköintihalliin. Kierrokset järjestetään ainakin alkuvaiheessa eläkeläisille, mutta niiden laajentaminen myös muille ryhmille on mahdollista.

Tarkoituksena on saada kaikki tilat käyttöön ensi vuoden loppuun mennessä.

Ari Pääkkö

– Tarkoituksena on kiertää pysäköintilaitos ja neuvoa, mihin auto kannattaa jättää ja miten esimerkiksi maksuautomaatit toimii. Esimerkiksi etelästä tulevien on hyvä tietää, että auto kannattaa jättää pohjakerrokseen, josta pääsee kätevästi ylös hissillä. Silloin parkkihallia ei tarvitse kiertää turhaan, kun ajaa ulos, Pääkkö kertoo.

Kuopiossa on mietitty vakavasti myös kaupunkikeskustan rakenteellisia ongelmia. Keskustan toivotaankin olevan enemmän esimerkiksi Joensuun kaltainen, jossa suuri kauppakeskus pitää kadut elinvoimaisina. Myös esimerkiksi Mikkelissä, Lappeenrannassa ja Lahdessa on vastaavanlaisia suuria kauppakeskuksia keskustassa.

– Kuopiossa yksi epäkohta muihin kaupunkeihin verrattuna on se, että ydinkeskustasta puuttuu riittävän suuri kauppakeskus. Se voisi syntyä siihen yhdistelemällä olemassa olevia kauppakeskuksia tai rakentamalla kokonaan uusi. Konkreettisia suunnitelmia ei ole tehty, mutta yritämme kovasti ajaa asiaa eteenpäin, sanoo Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kari Niskanen.

"Pahin kilpailija on kotisohva"

Kaupunki haluaa jatkossa tehdä entistä enemmän yhteistyötä myös Matkuksen kanssa. Haaveena olisi, että Matkukseen ajavat tilausbussit ajaisivat myös Kuopion keskustaan.

– Alun perinhän Matkuksen tuleminen Kuopioon ajateltiin niin, että myös keskustaan saadaan lisää ulkopaikkakuntalaisia. Bussit pitäisi saada tuomaan asiakkaat tuohon kauppahallille, sanoo Ari Pääkkö.

Matkuksessa yhteistyöhön suhtaudutaan positiivisesti, mutta mitään tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä tehty. Matkuksen kauppakeskusjohtaja Miia Kautovaara sanoo, että voimien yhdistäminen olisi ehdottomasti kaikkien etu.

– Ei me kilpailla Kuopion keskustan kanssa. Pahin kilpailija kauppakeskukselle on kotisohva ja ylipäätään ihmisten vapaa-aika. Jokainen keskittyy omiin vahvuuksiinsa, kunhan vain ihmiset saadaan liikkeelle.