1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumitykit pääsivät viimein töihin Messilässä

Viikonloppuna pakastunut sää oli hiihtokeskuksille helpotus. Laskettelurinteiden lumetus saatiin käyntiin noin kuukautta tavanomaista myöhemmin. Myös hiihtolatujen teko on saatu käyntiin tykkilumen avulla.

Messilä
Lumitykki puhaltaa lunta Messilän laskettelukeskuksessa.
Mika Moksu / Yle

Messilän laskettelurinteillä parikymmentä lumitykkiä puhaltaa lunta täydellä teholla. Lumitykit kännistettiin lauantaina, kun sää painui pakkaselle.

Lumetuksen aloittamista on odotettu jo viikkoja. Laskettelijoille rinne aukenee torstaina, ja se saa rinnepäällikön suun hymyyn.

– Onhan tämä syksy meitä odotuttanut. 2000-luvulla olemme päässeet avaamaan rinteet vuodenvaihteen tienoilla kolmesti, mutta kaksi kertaa jo lokakuun puolella. Joulukuun alkuviikkoina avaus on useimmin, sanoo Messilän rinnepäällikkö Sami Mattiniemi.

Hiihtokuumeeseenkin helpotusta

Murtomaahiihdon ystäville helpotusta on luvassa hieman aiemmin kuin laskettelijoille. Esimerkiksi Vierumäen urheiluopistolla saadaan ensimmäinen puolen kilometrin ladunpätkä auki tiistaiksi.

Tykkilunta kärrätään traktorilla, ja reilun kilometrin lenkki valmistunee viikonloppuun mennessä. Nyt latu saadaan auki noin kuukautta tavallista myöhemmin.

Liikunnanjanoisille on jouduttu tarjoamaan muuta puuhaa.

– Kaikki sisäliikuntalajit ovat käytössä, ja jouluksi lisäsimmeyleisöluisteluvuoroja ja uimahallin aukiloaikoja, listaa liikuntapaikkapäällikkö Teppo Arifullen Vierumäen urheiluopistolta.

Joulukuun alkuviikkoina avaus on useimmin.

Sami Mattiniemi

Kesämieli vie asiakkaat keväällä

Lauhat alkutalvet alkavat olla jo niin tuttuja eteläisessä Suomessa, että asiaa ei enemmälti enää harmitella laskettelukeskuksissa. Sen sijaan se harmittaa, että keväällä kausi lopahtaa aikaisin.

– Jostain syystä maaliskuun lopulla monen asiakkaan ajatukset alkavat olla ilmeisesti jo kesässä, eikä rinteisiin enää tulla, vaikka ne olisivat kuinka hyvässä kunnossa, pohtii Messilän rinnepäällikkö Mattiniemi.

Lue seuraavaksi