Poliiseja näkee Itä-Suomessa entistä harvemmin – hälytysvalmius yritetään pitää ennallaan

Itä-Suomen poliisilaitoksen virkasähköpostiin tipahti joulun alla vuoden 2016 lopullinen rahoituskehys. Se oli pelättyä parempi, mutta ei muuta suuntaa: poliisien määrä Itä-Suomessa eli Savon ja Pohjois-Karjalan alueella vähenee. Tarkka henkilötyövuosien määrä ei ole vielä laskettu, mutta poliisipäällikkö Taisto Huokko puhuu kymmenien poliisien vähennyksestä.

Kotimaa
Poliisiauto Joensuun keskustassa.
Mari Nupponen / Yle

Poliiseja näkee vuonna 2016 Itä-Suomessa entistä harvemmin. Poliisipäällikkö Taisto Huokon mukaan poliisien määrä vähenee Itä-Suomessa kymmenillä eikä uusia voida palkata yhtä paljon kuin eläkkeelle lähtee. Nyt Itä-Suomen poliisilaitoksella on käytössään noin 835 henkilötyövuotta.

– Ensi vuoden rahoituskehys saatiin joulun aatonaattona ja näyttää siltä, että voimme työllistää jonkun verran määräaikaisia myös ensi vuonna. Aloitamme tammikuussa 12:lla täytöllä, rekrytointivara on varmaan 20-25 henkilötyövuoden välillä, pääosa niistä on poliisimiehiä, poliisipäällikkö Huokko kertoo.

Poistuma on kuitenkin vielä suurempi, pääosin eläköitymisten vuoksi.

– Kyllä koko Itä-Suomesta vähenee kymmeniä poliiseja. Tasaisesti niin kentältä kuin tutkinnastakin, Huokko arvioi.

Eli poliiseja näkee entistä harvemmin?

Itä-Suomesta vähenee kymmeniä poliiseja.

Taisto Huokko

– Ei se välttämättä sitä tarkoita. Partiointi, poliisin kenttätyö, on hyvin korkealle priorisoitu. Puhumme toimintavalmiudesta eli kyvystä tulla nopeasti paikalle, kun kansalaisilla on hätä. Kyllä me edelleen huolehdimme, että hälytysvalmius säilyy entisellä tasolla, poliisipäällikkö vakuuttaa.

Jossain poliisien entistä pienempi lukumäärä kuitenkin tuntuu?

– Ehkä tutkinnan puolella ja valvonnan määrässä jonkin verran mahdollisesti näkyy, poliisipäällikkö arvelee.

Mikäli turvapaikanhakijoiden määrä säilyy suurena, se voi Huokon mukaan vähentää esimerkiksi liikennevalvontaa.

Poliisien työttömyys saattaa valtakunnallisesti jopa poistua, mutta Itä-Suomessa työnsaantimahdollisuudet heikentyvät.

– Se on totta, kun Itä-Suomesta väki vähenee ja tehtävämäärät laskevat poliisilla, niin resursseja kohdennetaan tänne vähemmän kuin aikaisemmin. Poliisien tarve kasvaa enemmän kasvukeskuksissa, lähinnä Etelä-Suomessa, Taisto Huokko toteaa.

Poliisipäällikkö pelkäsi pahempaa

– Lasku ei näyttäisi olevan niin dramaattinen kuin me syksyn aikana pelkäsimme, kun saimme alustavan rahoituskehyksen ensi vuodelle - se oli synkkä ja näytti tosi pahalta. Poliisihallitus lisäsi siihen sen verran, että pystymme lähestulkoon säilyttämään tämän vuoden tason toiminnassamme, kovin suurta laskua ei tule tapahtumaan palvelukyvyssä, Huokko uskoo.

Poliisipäällikön mukaan poliisi kompensoi vähennyksiä myös kehittämällä omaa toimintaansa ja tehokkuuttaan muun muassa tietojärjestelmien kehittymisen avulla.

Kyllä harvaanasutuilla alueilla tietysti on huoli.

Taisto Huokko

– Kyllä harvaanasutuilla alueilla tietysti on huoli, millä kykenemme säilyttämään tasoa siellä, mutta pääosin hälytystehtävissä ja tutkinnan tehtävissä arvioin, että säilytämme tämän vuoden tason.

Taisto Huokko itse on enemmän huolissaan jatkosta.

– Ensi vuonna poliisi pystyy edelleen palvelemaan Itä-Suomen kansalaisia ja tulee ihan samalla lailla paikalle kuin ennenkin. Se on sitten eri asia millä tavalla tulevina vuosina, mikäli poliisien määrä merkittävästi laskee - silloin kansalaisten palvelut joutuvat koetukselle.

Lähipoliiseja maaseudulle ja esikäsittelyä rikosilmoituksille

Harvaanasuttu alue on Huokon mukaan Itä-Suomen poliisin painopistealue.

– Olemme luoneet ennaltaestävään toimintaan maakunnittain omat, noin kymmenen hengen poliisiryhmät, joiden päätehtävä on keskittyä harvaanasuttujen seutujen turvallisuuskysymyksiin.

Hyvänä esimerkkinä poliisipäällikkö nostaa esiille Etelä-Savon lähipoliisihankkeen, jota jatketaan ensi vuonna kolmen poliisin voimin.

– Lähipoliisit eivät ole kiinni hälytystehtävissä, vaan kohdentavat työpanostaan harvaanasutuille alueille. Näin pyritään huolehtimaan myös näistä alueista kykyjemme mukaan. Se on tuonut hyvää tulosta esimerkiksi rattijuoppojen lisääntyneinä kiinnijäämisinä.

Lähipoliiseja voi jatkossa tulla myös Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon.

Yritämme säilyttää kasvollista poliisitoimintaa niin pitkään kuin mahdollista.

Taisto Huokko

–Kokeilulla pyritään löytämään uusia työkäytänteitä koko Itä-Suomeen ja tuomaan uusiakin avauksia vaikkapa sosiaalisen median kautta. Uusia työmuotoja voisi tulla käyttöön muuallekin jo ensi vuonna.

Some on jo poliisinkin arkea, mutta Itä-Suomen poliisipäällikkö ei usko virtuaalipoliisin korvaavan perinteistä kenttätyötä.

– Kyllä me yritämme säilyttää kasvollista poliisitoimintaa niin pitkään kuin mahdollista.

Resurssit kuitenkin vähenevät, mitä muuta kuin polkupyörävarkaudet jätetään jatkossa tutkimatta?

– Uusia työmuotoja on esimerkiksi jokaisessa maakunnassa esikäsittely päivittäistutkinnassa: rikosilmoitukset tulevat yhteen paikkaan ja isommalla porukalla katsotaan miten kannattaa lähteä etenemään. Kohdennetaan resurssit, miten kussakin tilanteessa on järkevintä: keskitytään oleelliseen eli vakavampiin rikoksiin ja pienempiä tutkitaan silloin, kun se vaivatta käy päinsä.

Tämä mahdollistaa Huokon mukaan yhtä hyvät tulokset rikostorjunnassa vähemmällä väellä.

Viisi poliisiasemaa lakkautuslistalla

Alkuvuodesta odotetaan myös päätöstä pienten poliisiasemien sulkemisesta. Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisihallitukselle tekemää esitystä käsitellään nyt sisäministeriössä.

Taisto Huokon mukaan poliisiasemien vähennykset Itä-Suomessa eivät varsinaisesti ole rahasta kiinni.

– Siihen on toiminnallinen syy, miksi olemme esittäneet tätä. Kun poliisimiesten määrä on jo usean vuoden ajan vähentynyt, se on johtanut siihen, että toimintakykymme ylläpitää 17 poliisiasemaa on heikentynyt - jostain pitää lähteä karsimaan, Huokko perustelee.

Itä-Suomessa poliisiasemia aiotaan lakkauttaa viisi: Pohjois-Karjalassa Outokummusta ja Ilomantsista, Etelä-Savossa Mäntyharjulta ja Juvalta ja Pohjois-Savossa Siilinjärveltä.

– Mitä hajanaisemmin meidän väki on, sitä vaikeampi meidän on tulla toimeen vähemmällä väellä ja säilyttää turvallisuustaso, poliisipäällikkö lisää.

Päätöstä odotellaan jo lähikuukausina.

– Arvelen, että päätös tulee alkuvuonna, Huokko aikatauluttaa.