Tutkija: Sopua "lohtunaisten" korvauksista edistivät Japanin vaalit ja Yhdysvaltain painostus

Kiista seksiorjiksi pakotetuista naisista on ollut pitkään esteenä Japanin ja Etelä-Korean suhteiden paranemiselle, sanoo Japaniin erikoistunut tutkija Bart Gaens.

Ulkomaat
Lohtunainen-patsas, taustalla mielenosoittajia.
Ihmisiä viikottaisessa Japanin-vastaisessa mielenosoituksessa Soulissa, Etelä-Koreassa 11. marraskuuta. Etualalla patsas, joka esittää teini-ikäistä eteläkorealaista lohtunaista.Jung Yeon-je / AFP

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Bart Gaens pitää Japanin ja Etelä-Korean sopua niin kutsutuista "lohtunaisista" hyvin positiivisena ja hiukan yllättävänäkin uutisena.

Japanin ja Etelä-Korean ulkoministerit kertoivat maanantaina, että Japanin pääministeri Shinzo Abe pyytää toisen maailmansodan aikana seksiorjiksi pakotetuilta naisilta kirjeitse anteeksi ja Japani antaa miljardi jeniä eli noin 7,5 miljoonaa euroa heidän avukseen perustettavaan rahastoon.

Japanin ja Etelä-Korean välejä vuosikymmenet hiertänyt asia on sillä loppuunkäsitelty, ministerit ilmoittivat.

Miksi juuri nyt?

Gaensin mukaan sovun syntymistä juuri nyt selittää monikin asia.

– Yksi syy on se, että Japanin ja Etelä-Korean välit ovat olleet melko huonot jo varsin pitkään. Kiista "lohtunaisista" on aina ollut esteenä suhteiden paranemiselle, Gaens sanoo.

Hän arvioi, että varsinkin Japani on ollut innokas etsimään sopua. Sopimuksen ajoitus on myös symbolinen: tänä vuonna toisen maailmansodan päättymisestä tulee kuluneeksi 70 vuotta ja Japanin ja Etelä-Korean diplomaattisuhteiden palauttamisesta 50 vuotta. Viime viikolla oli pääministeri Shinzo Aben virkaanastumisen kolmivuotispäivä.

– Uskon, että tämän asian ratkaiseminen ja suhteiden parantaminen on ollut yksi Aben henkilökohtaisista poliittisista tavoitteista. Ja totta kai siitä on hänelle etua poliittisesti, erityisesti ottaen huomioon Japanissa ensi vuonna järjestettävät parlamentin ylähuoneen vaalit.

Sopimuksen lopullisuus merkittävintä

Gaensin mukaan vaikuttaa siltä, että sopimuksen syntymiseen on vaikuttanut myös Yhdysvaltain painostus, sillä sekä Japani että Etelä-Korea ovat Yhdysvaltain tärkeitä liittolaisia Aasiassa.

Sopimuksen ansiosta maat voivat tehdä läheisempää yhteistyötä Yhdysvalloille tärkeissä turvallisuus- ja sotilasasioissa.

Sopimuksessa merkittävintä on Gaensin mukaan se, että molemmat osapuolet ovat sitoutuneet kutsumaan ratkaisua lopulliseksi ja peruuttamattomaksi.

Japani on aiemminkin tehnyt joitakin myönnytyksiä asiassa, mutta Etelä-Korea on pitänyt niitä riittämättöminä ja nostanut asian aina uudestaan esiin, ja niin riita on jatkunut.

– Tämä sopimus on virstanpylväs, koska se ratkaisee kiistan lopullisesti, sanoo Gaens.