Lapin AMK:n suunnittelujohtaja: Yhdistäminen ei auta yliopistoa

Perusteluja Lapin korkeakoulujen yhdistämiselle ei juurikaan ole, väittää Lapin ammattikorkeakoulun suunnittelujohtaja Jouko Tiirola. Tiirolan mukaan Lapin yliopiston yllä leijuvat uhat eivät poistu, vaikka yliopisto olisi ammattikorkeakoulun pääosakas. Fuusio vaatisi myös lainsäädännön muuttamista.

Kotimaa
Lapin yliopisto
Lapin yliopisto Rovaniemen Rantavitikalla.YLE / Sauli Antikainen

Lapin yliopisto haluaa Lapin ammattikorkeakoulun pääosakkaaksi, kertoi Lapin yliopisto uusista suunnitelmistaan. Rehtori Mauri Ylä-Kotolan mukaan fuusiosuunnitelmaa oli pohdittu jo pitempään.

– Tietysti Lapin yliopisto on tärkeä Lapille, sitä pitää miettiä, että miten Lapissa korkeakoulutus kaiken kaikkiaan säilyy, mutta tässä asiassa on minun mielestäni otettu liikaa etunojaa. Tässähän liikutaan alueella, jossa pyritään linjaamaan myös tulevaa valtakunnallista korkeakoulupolitiikkaa tai pyritään ainakin vaikuttamaan siihen, lataa Lapin ammattikorkeakoulun suunnittelujohtajan Jouko Tiirola.

Yliopiston ja ammattikorkeakoulun varsinainen fuusio ei ole nykylainsäädännön mukaan edes mahdollista. Tiirola muistuttaa, että Suomessa korkeakouluopetus toimii duaalimallilla. Lisäksi ammattikorkeakoulun ja yliopiston laissa määrätyt hallintomallit eroavat toisistaan.

Jouko Tiirola ihmettelee, miksi Lapin yliopisto ei kertonut fuusiosuunnittelustaan ammattikorkeakoululle.

– Julkisuudessa annettiin kuva, ikään kuin ammattikorkeakoulu olisi ollut keskusteluissa mukana. Ammattikorkeakoulun kanssa ei ole keskusteltu, eikä tämä ole ollut missään vaiheessa hallituksessa esillä, sanoo Lapin ammattikorkeakoulun suunnittelujohtaja Jouko Tiirola.

Yhdistyminen ei sittenkään oikea keino?

Kahden lappilaisen korkeakoulun yhdistämistä on perusteltu sillä, että näin vältettäisiin Lapin yliopiston sulauttaminen Oulun yliopistoon. Jouko Tiirola ei allekirjoita tätä perustelua.

– Tällä operaatiollahan tätä ei käsittääkseni pystytä millään tavalla eliminoimaan. Eli yliopistojen yhdistäminen on lainsäädäntökysymys. Se, että lähteekö hallitus tekemään sellaista lainsäädäntöä, niin ainakin virallisesti on ilmoitettu, ettei tällaista ole suunnitelmissakaan.

Tosin opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on jo patistanut yliopistoja karsimaan päällekkäisyyksiä, tiivistämään yhteistyötä ja keskittymään siihen, mitä parhaiten osaa.

Tiirolan mukaan Oulun yliopiston kiinnostus Lapin yliopistoa kohtaan voisi Lapin korkeakoulujen yhdistymisen jälkeen jopa lisääntyä.

Hyvää yhteistyötä on jo

Lapin yliopisto on perustellut maan pohjoisimpien korkeakoulujen yhdistymistä myös tehokkuudella. Jouko Tiirolan mukaan yhteistyötä on jo palvelujen ja opetuksen osalta. Hän mainitsee yhteisen kirjaston, yhteiset opiskelijapalvelut ja yhteiset instituutit.

– Tällä hetkellä Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu jo tekevät varsin tiivistä yhteistyötä ja sitä on tarkoitus kehittää edelleen. Tämä omistajuusnäkökulmahan tuo yhteistyöhön ja korkeakoulujen kehittämistyöhön enemmänkin negatiivisien vaikutuksen.

– Silloinhan korkeakoulujen tasavertainen keskustelu katoaa jos toinen omistaa toisen. Kyllä minä näen enemmän taantuman tienä tällaisen omistajuuden kautta tapahtuvan ohjauksen.

Yhdistymisestä tulisi vain lisää kustannuksia, kun esimerkiksi erilaiset tietojärjestelmät pitäisi yhdenmukaistaa, Tiirola arvioi.

Jyväskylässä yhdistyminen ei onnistunut

Rovaniemen kaupunki on välkyttänyt Lapin yliopiston suunnitelmille vihertävää valoa. Esisopimus osakkeiden myynnistä on jo suunnitteilla.

Osake-enemmistön saadakseen yliopisto tarvitsisi vielä esimerkiksi Rovaniemen koulutuskuntayhtymän osuuden. Rovaniemen edustus yhtymävaltuustossa on yli puolet, eli sielläkin voiyhdistämisen puolustajia olla. Omistajista Kemi ja Tornio eivät tällä hetkellä Lapin yliopiston ideasta innostu.

Jyväskylässä vastaavat suunnitelmat kaatuivat virkamieskäsittelyn jälkeen poliittisten päättäjien vastustukseen, Jouko Tiirola sanoo.