Hituran nikkelikaivos konkurssiin Nivalassa

Nivalassa kaivostoimintaa harjoittanut Belvedere Mining Oy on hakeutunut konkurssiin. Kaivostoiminta on ollut pysähdyksissä jo pitkään nikkelin huonon maailmanmarkkinahinnan takia. Konkurssipesä etsii kaivokselle jatkajaa.

talous
Kuvassa ilmakuva Hituran nikkelikaivoksesta Nivalassa
Belvedere Mining Oy

Joulun alla Ylivieska–Raahen käräjäoikeuteen jätetty Beldevere Mining Oy:n konkurssihakemus on hyväksytty maanantaina. Konkurssipesän hoitaja asianajaja Salla Suominen kertoo, että konkurssipesä aloittaa heti uuden omistajan etsinnän. Tavoitteena on löytää kaivokselle uusi omistaja.

– Työ uuden omistajan löytämiseksi alkaa saman tien, sanoo Suominen.

Kanadalaisen Belvedere Resources Ltdin omistamalla Belvedere Miningilla on ollut nikkelikaivos Nivalan Hiturassa, mutta nikkelin maailmanmarkkinahinnan alhaisuuden takia kaivosta ei ole kannattanut pitää toiminnassa pariin vuoteen.

Työntekijämäärä on ollut noin 60, mutta käytännössä pääosa kaivoksen työntekijöistä on ollut jo pitkään lomautettuina.

– Käytännössä kaivospuolen henkilöstö on ollut lomautettuna ja yhtiöllä on ollut töissä lähinnä tuki ja hallintohenkilöistä sekä ympäristöasioista vastaavia työntekijöitä, kertoo Salla Suominen.

Nikkelirikastetta Kiinaan

Outokummun alun perin 1970-luvulla perustamassa Hiturassa lasketaan vielä riittävän runsaasti nikkeliä.

Malmin hyödyntäminen on vuosien varrella ollut useaan otteeseen vaikeaa, kun nikkelistä maailman markkinoilla maksettava hinta on pudonnut alle kannattavuusrajan. Viimeisinä toiminta-aikoina nikkelirikaste on rahdattu Kiinaan jalostettavaksi.

Konkursseiltakaan ei ole kaivoksen historiassa vältytty, sillä kaivoksen edellinenkin omistaja Finn Nickel hakeutui aikanaan konkurssiin.