Laivayhtiö valittaa Ruotsin henkilöllisyystarkastuksista EU-komissiolle

HH Ferriesin Scandlines-lautat kulkevat Ruotsin Helsingborgin ja Tanskan Helsingörin välillä.

Ulkomaat
Scandlinesin lautta talvimyrskyssä 6. joulukuuta 2013.
Scandlinesin lautta matkalla Helsingborgin satamaan Ruotsissa.Johan Nilsson / EPA

HH Ferries -varustamo on jättänyt EU-komissiolle valituksen Ruotsin ja Tanskan välisistä henkilöllisyystarkastuksista, kertoo ruotsalainen uutistoimisto TT.

Ruotsin hallitus päätti henkilöllisyystarkastuksista ennen joulua, ja ne on määrä ottaa käyttöön 4. tammikuuta. Laki velvoittaa juna- ja laivayhtiöt tarkistamaan matkustajien henkilöllisyyden. Varustamon mielestä Ruotsi ei noudata EU:n kilpailusääntöjä, koska eri toimijat asetetaan eri asemaan.

– Autoilijat, jotka ylittävät Juutinrauman sillan, tarkistetaan vasta Ruotsin puolella, ja Ruotsin viranomaiset tekevät tarkastukset, huomauttaa toimitusjohtaja Henrik Rørbæk HH Ferriesistä.

Hänen mukaansa henkilöllisyystarkastukset maksavat yhtiölle noin 125 000 kruunua eli 13 600 euroa päivässä. Niiden tavoitteena on vähentää Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrää.

HH Ferries ja Scandlines hoitavat yhdessä Helsinborgin ja Helsingörin välistä liikennettä, ja sitä markkinoidaan Scandlines-nimellä. Stena omistaa HH Ferries -yhtiön ja Scandlinesin ruotsalaisen osan.

28.12. kello 23.15: Tarkennettu yhtiöiden omistussuhteita.