Hyppää sisältöön

Heviyhtye Motörheadin keulakuva ja laulaja Ian "Lemmy" Kilmister kuoli syöpään

"Lemmy" Kilmisterin kuolemasta kerrottiin virallisesti ensimmäisenä yhtyeen Facebook-sivuilla. Rock-legenda ehti esiintyä Suomessa vielä joulukuun alussa.

Lemmy Kilmister esiintymässä Roskildessa heinäkuussa 2010. Kuva: Torben Christensen / EPA

Motörhead-yhtyeen keulahahmo "Lemmy" Kilmister on kuollut syöpään. Stoke-on-Trentissa Britanniassa syntynyt Kilmister täytti jouluaattona 70 vuotta.

Yhtyeen Facebook-sivujen mukaan Kilmister kuoli lyhyen taistelun jälkeen aggressiivista syöpää vastaan. Laulajabasistin terveydentila on ollut lehtitietojen mukaan huono useita kertoja vuonna 2015.

Esimeriksi viime keväänä Motörhead joutui perumaan muutamia keikkoja ja syyksi kerrottiin Kilmisterin vatsavaivat. Myös tänä syksynä yhtye on perunut esiintymisiä. Se ehti kuitenkin soittaa vielä Suomessa 6. joulukuuta Helsinki Areenalla. Kilmister ja Motörhead esiintyivät Suomessa yli 30 kertaa.

Motörhead on soittanut ja levyttänyt useilla eri kokoonpanoilla. Sen tunnetuimmassa kokoonpanossa ovat soittaneet keulahahmo Lemmy Kilmisterin lisäksi rumpali Phil Taylor sekä Eddie Clark.

Taylor menehtyi marraskuussa 61-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli muutaman vuoden taukoa lukuunottamatta Motörheadin jäsen 70-luvun puolivälistä 90-luvun alkuun asti. Kilmisterin kansainvälinen musiikillinen ura alkoi avaruusrockista tunnetussa Hawkwindissa.

Motörhead-yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat Ace of Spades, Killed by Death sekä Overkill. Lemmy Kilmister oli tunnettu rajuista elämäntavoistaan, joita kuvailtiin avoimesti esimerkiksi vuonna 2002 julkaistussa suureen suosioon nousseessa omaelämänkerrallisessa Lemmy-kirjassa.

Lemmy Kilmister arvioi Ylen haastattelussa vuonna 1988 yhtyeen suosion Suomessa johtuvan lähinnä bändin juomatavoista.