Kansainväliset kisavieraat paikkaavat venäläisten katoa Helsingin hotelleissa

Suurista hotelliketjuista kerrotaan, että uudenvuodenyö on pääkaupunkiseudulla lähes loppuunmyyty. Venäläismatkailijoita on liikkeellä vain kourallinen. Jääkiekon ja ringeten arvokisat toivat kuitenkin kasapäin vieraita jo joulun aikaan.

Kotimaa
Turistit saapumassa hotellin aulaan Helsingissä.
Turistit saapumassa hotellin aulaan Helsingissä.Yle

Pääkaupunkiseudulla järjestettävät urheilutapahtumat paikkaavat venäläisvieraiden jättämää aukkoa hotelleissa. Helsingissä ovat parhaillaan käynnissä paitsi nuorten jääkiekon MM-kisat myös ringeten MM-kilpailut.

Restelin kaupallinen johtaja Anni Kallioniemi kertoo, että yhtiön hotellit ovat uudenvuodenaattona käytännössä loppuunmyyty. Yritykseen kuuluvat muun muassa Crowne Plaza, Cumulus ja Holiday Inn -hotellit.

– Hajapaikkoja voi löytyä, ja peruutuksia tulee viime hetkellä, mutta kisaturisteja ja uudenvuoden matkaajia on erityisesti pääkaupunkiseudulla, Kallioniemi kertoo.

Venäläisiä turisteja on Kallioniemen mukaan liikkeellä vain yksittäisiä matkailijoita tai ryhmiä.

Kotimainen matkailu kasvaa

Samankaltaisia terveisiä kerrotaan Sokos- ja Scandic-hotelleista. Vaikka venäläisten matkailu Suomeen on vähentynyt jopa puoleen entisestä tänä vuonna, kasvanut kotimaan-matkailu ja kiinalaisvieraat ovat pitäneet hotellibisneksen pystyssä.

– Aasian-markkinat kasvavat tällä hetkellä hyvin vahvasti ja erityisesti siellä Kiina. Mutta myös suomalaiset ovat matkustaneet tänä vuonna hyvin vahvasti, myyntijohtaja Jarkko Härmälä SOK:sta sanoo.

Härmälän mukaan yksin kotimaisen matkailun kasvu on kuitannut venäläisten mukana kadonneet eurot.

– Kun katselee talouden tilannetta ja yleistä ilmapiiriä, niin yllättävän hyvin on ollut kysyntää, Suomen Scandicin toimitusjohtaja Aki Käyhkö muotoilee.

Myös Käyhkö ja Härmälä kehottavat uudenvuoden mattimyöhäisiä kyselemään peruutuspaikkoja suoraan hotelleista. Eniten tunkua on aattona, edeltävänä ja seuraavana päivänä on jo väljempää. Ja vaikka Helsingin keskustassa myytäisiin "ei oota", hieman etäämmältä majapaikka todennäköisesti löytyy.