Saudi-Arabia teki historiansa suurimman budjettivajeen

Saudi-Arabia aikoo vähentää budjettivajettaan esimerkiksi leikkaamalla saudien saamia valtion tukia. Päätös on poliittisesti latautunut, koska viime vuosina Saudi-Arabia on pitänyt kansan tyytyväisenä juuri valtion tuilla.

Ulkomaat
Öljy-yhtiö Aramcon öljykenttä Saudi-Arabian aavikolla.
Öljy-yhtiö Aramcon öljykenttä Saudi-Arabian aavikolla.Ali Haider / EPA

Saudi-Arabia on tehnyt kyseenalaisen ennätyksen: Saudi-Arabian tämän vuoden budjetti on reilut 89 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä on Saudi-Arabian historian suurin.

Ennätyksellisen suuri budjettialijäämä johtuu öljyn hinnan romahtamisesta. Saudi-Arabian tuloista noin 90 prosenttia muodostuu juuri öljystä.

Osa öljynviejämaiden Opec-järjestön jäsenistä on vaatinut Opecia supistamaan öljyntuotantoa öljyn hinnan nostamiseksi. Saudi-Arabia on Opecin suurin ja vahvin jäsenmaa ja se on toistaiseksi onnistunut torpedoimaan tuotantoleikkaukset.

Saudi-Arabia pelaa alueellista valtapeliään. Halvan öljyn avulla se yrittää pitää aisoissa Iranin, jonka kanssa Saudi-Arabia kilpailee Persianlahden alueen johtovaltion asemasta.

Lisäksi Saudi-Arabia yrittää ajaa Yhdysvaltojen kehittyvää liuskeöljyteollisuutta vaikeuksiin markkinaosuuden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa.

Valuuttapuskurit uhkaavat tyhjentyä

Saudi-Arabian tulot ovat romahtaneet halvan öljyn takia, mutta menot ovat pysyneet korkeina. Vuoden 2011 arabikevät pyyhkäisi Saudi-Arabian ohi, koska kuningaskunta osti yhteiskuntarauhan öljytuloillaan. Saudi-Arabia on jakanut öljyrahaa kansalaisille erilaisina sosiaalisina etuuksina, jotka ovat pitäneet saudit rauhallisina.

Nyt kulutusjuhlille on tulossa stoppi. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on arvioinut, että ilman uudistuksia ja tukien karsimista Saudi-Arabian kalliin öljyn aikana rakentamat ulkomaiset valuuttapuskurit on tyhjennetty viidessä vuodessa. Vuoden 2014 lopussa Saudi-Arabian vararahastojen arvo oli yli 580 miljardia euroa.

Saudi-Arabiassa toimiva Jadwa Investments on arvioinut, että vuosittain Saudi-Arabia käyttää erilaisiin energiatukiin vajaat 56 miljardia euroa. Pelkästään bensaa tuetaan noin 10 miljardin euron arvosta.

Valtion tukien karsiminen voi johtaa vaikeuksiin

Saudi-Arabian valtiovarainministeriö on ryhtynyt toimeen. Seuraavien viiden vuoden aikana Saudi-Arabia aikoo karsia rankasti tukia. Muun muassa öljyn, sähkön ja veden hintatukia leikataan.

Saudimies maksaa huoltoasemalla autonsa tankkauksesta.
Mohamed Obeid / EPA

Esimerkiksi öljyn hinta nousi välittömästi ilmoituksen jälkeen 50 prosenttia. Tästä huolimatta 95-oktaaninen maksaa noin 22 senttiä litralta.

Lisäksi Saudi-Arabia suunnittelee arvonlisäveron käyttöönottoa. Myös tupakan ja virvoitusjuomien verotusta aiotaan kiristää. Suunnitteilla on yksityistämisiä ja julkisten palvelujen maksujen korotuksia.

Hintatukien leikkaukset ovat poliittisesti arka kysymys maassa, jossa kansalaiset ovat tottuneet halpoihin hintoihin. Osittain juuri Saudi-Arabian avokätisen tukipolitiikan ansiosta saudit eivät ole juurikaan kiinnostuneet toteuttamaan Isisin ja al-Qaidan kaltaisten terroristijärjestöjen iskuja – ainakaan Saudi-Arabian maaperällä.

Tukipolitiikkaan kajoaminen voi muuttaa tilannetta, sillä Saudi-Arabiaan on kehittynyt joutilaiden nuorten miesten ikäluokka, jonka valtio on ostanut tyytyväiseksi. Arviot vaihtelevat, mutta monet tutkimuslaitokset uskovat, että noin puolet – ehkä jopa reilut 60 prosenttia – saudeista on alle 25-vuotiaita.

Vain puolustus- ja turvallisuusmenoihin ei tehdä leikkauksia. Noin neljännes ensi vuoden budjetista eli liki 52 miljardia euroa käytetään puolustus- ja turvallisuusmenoihin. Tiedossa ei ole, kuinka paljon tästä käytetään Saudi-Arabialle kalliiksi käyvään sotaan naapurivaltiossa Jemenissä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters