Veromätkyt vähemmäksi tulevaisuudessa – verottaja jalkautuu ensi kertaa kauppoihin neuvomaan kansalaisia

Verottaja rohkaisee asiakkaita sähköisen palvelun käyttöön, ensi vuoden alusta se yrittää myös auttaa pienituloisia välttymään mätkyiltä.

Kotimaa
Pop Up verokortti  -tapahtuma Kokkolan Prismassa.
Kalle Niskala / Yle

Verottaja auttaa tekemään verokortin verkossa 23 paikkakunnalla kädestä pitäen. Pop up verokortti -tapahtumia järjestetään vuodenvaihteessa esimerkiksi kaupoissa. Yksi ensimmäisistä tapahtumista on meneillään Kokkolassa, tiistaina ja keskiviikkona.

Tapahtumissa verohallintolaiset neuvovat asiakkaitaan tilaamaan ja tulostamaan muutosverokortin itse. Samalla asiakkailla on mahdollisuus keskustella verohallintolaisten kanssa kasvotusten erilaisista verotukseen liittyvistä kysymyksistä.

Kädenojennus etuuksia saaville

Vuoden vaihtuessa uuteen verottaja tarjoaa asiakkailleen toisenkin kädenojennuksen. Ensi vuoden alusta lähtien monien etuuksien ennakonpidätysprosentti nousee 20 prosentista 25:een, jos etuutta saava ei ole hankkinut verokorttia etuudelle. Muutos ei koske Kelan maksamaa työttömyyspäivärahaa, työmarkkinatukea tai opintotukea.

Tämä tarkoittaa, että useat etuuksia saavat yksityishenkilöt välttyvät jatkossa yllätysmätkyiltä. Viime vuosina on ollut yhä yleisempää, että esimerkiksi ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saavat ovat joutuneet mätkyjen maksajiksi liian pienen veroprosentin vuoksi.

– Riippuen etuuden suuruudesta, on jäännösveroa voinut kertyä maksettavaksi useamman sadankin euron verran, mikä taas jollekin työttömälle on iso raha, sanoo Verohallinnon henkilöverotusyksikön ylitarkastaja Kaj Hoffren.

– Prosentti on ollut 20 jo toistakymmentä vuotta, mutta enää se ei ole ollut kovin riittävä etuuksille. Taustalla on, että maan hallitus on joka vuosi keventänyt työn verotusta, mutta etuuksien verotusta ei ole kevennetty, Kaj Hoffren kertoo.