Näitkö jo nämä videot – Yle Pohjanmaan videohelmiä 2015

Piikikkäitä siilejä, hurjia kurveja ja kummituksia. Yle Pohjanmaan netissä ja somessa uutisvuosi on ollut monipuolinen myös videoina.

Pohjanmaa
Junker-vuoristorata Power Parkissa Alahärmässä Kauhavalla.
Pasi Takkunen / Yle

Mitä yhteistä on 860 metrillä Euroopan hurjinta pyöritystä, merivartioston ilmatyynyaluksella ja puolellatoista kilometrillä käsi kädessä seisovia teinejä? Entä pienillä siileillä ja merikotkilla?

Kaikki ne, ja paljon muuta, on nähty tänä vuonna Yle Pohjanmaan nettivideoissa.

Kokosimme yhteen pohjalaisvideoiden helmiä vuodelta 2015. Kuvaajina ovat Mirva Ekman, Juha Kemppainen, Pasi Takkunen, Merja Siirilä ja Anna Wikman. Mukana on myös Ylen Uutisluokka -projektissa olleen Ähtärin Otsonkoulun karhuvideo viime keväältä.

Suosittelemme - videot:

1. Euroopan hurjimpiin kuuluva vuoristorata avattiin kesällä Kauhavalla. Kävimme koeajamassa Junkerin Ylen aamutelevisiossa ennen sen aukeamista yleisölle.

Kuva Alahärmän Powerparkin uusimmasta vuoristoradasta
Kuvaus: Pasi Takkunen/Yle

2. Marraskuussa Seinäjoella tempaistiin kiusaamisen ja syrjäytymisen estämiseksi. Tempaus näkyi sekä kaikilla kouluilla että kaupungin katukuvassa.

Kukaan ei ole nolla! -tempaus koulukiusaamista vastaan Seinäjoella 11.11.2015.
Seinäjoen keskustan kaksi yläkoulua tempaisi koulukiusaamista vastustavana teemapäivänä (11.11.2015) "Kukaan ei ole N-O-L-L-A!" muodostamalla lähes 1200 koululaisen ihmisketjun.

3. Pohjalaista aavetarinaperinnettä kerännyt ja julkaissut kirjailija Tiina Hautala kertoi haastattelussamme sopimuksestaan tarinoiden aaveiden kanssa: "Meillä on sopimus. Minä kerron heistä, mutta he eivät näyttäydy minulle".

Konsulinnan kahvihuoneen kummitus
Tiina Hautala esittelee Vaasan keskustassa sijaitsevan Konsulinnan kahvihuoneen kummituksen.

4. Merikotkista on uutisoitu vuoden mittaan useaan otteeseen. Keväällä todettiin, että lyijymyrkytys on yllättävän yleinen merikotkien kuolinsyy ja kesällä, että niiden pesintä oli sujunut Merenkurkussa aikaisempia vuosia huonommin.

Merikotkien poikasten rengastuksen merkeissä tapasimme vaasalaiset Pekka Peuran ja Tapio Osalan.

Merikotkan poikanen rengastajan sylissä.
Kuvaus & leikkaus: Juha Kemppainen / Yle

5. Historiallinen Routakallion louhosalue on siirtymässä jälleen uimarien ja sukeltajien käyttöön Seinäjoella. Louhintatyöt päättyvät 2019, minkä jälkeen alueella päästään tekemään virkistyskäyttöön tähtääviä töitä.

Routakallion louhos Seinäjoella.

6. Pohjanmaan villieläinhoitolan Markku Harjulla on ollut jälleen hoidettavanaan monenlaisia eläimiä. Keväällä kiinnostivat videolle tallentuneet koditta jääneet siilit.

Talvihorroksesta herännyt siili kämmenellä.
Poikkeuksellisen märät kelit ovat koitumassa monen siilin kohtaloksi. Talvipesään tullut vesivahinko herättää siilin horroksesta eikä kastunut siili pärjää lopputalven pakkasissa.

7. Pohjalaisten turvallisuudesta huolehtii moni taho. Vallgrundin merivartioasemalla valvotaan Merenkurkun liikennettä. Tammikuussa pääsimme ilmatyynyaluksen kyytiin. "Puhelimen akussa pitää olla virtaa, repussa köyttä matkassa ja naskalit on aina hyvä pitää kaulalla", muistutti vanhempi merivartija Arto Heinonen.

Merivartija partioi ilmatyynyaluksella

8. Ähtärin Otsonkoulun 6B oli lukuvuonna 2014-2015 mukana Ylen Uutisluokka -projektissa. Kuutosluokkalaiset tutustuivat uutistyöhön ja toteuttivat ohjelmaa nettiin ja radioon.

Otsonkoulu kävi tarjoilemassa aamupalaa eläinpuiston karhuille
Ylen uutisluokka Otsonkoulusta pääsi tarjoilemaan aamupalaa Ähtärin eläinpuiston kestosuosikeille eli karhuille. Karhujen aamupalalla kuudesluokkalaiset selvittivät, kokeeko eläintenhoitaja vaaratilanteita työssään.

9. Suppaus eli stand up paddle boarding on rantautunut myös Pohjanmaalle. Lajin saloihin tutustuttiin kesällä Vaasan rannikolla.

suppaus
Suppaus on tehokasta treeniä. Yle Pohjanmaan toimittaja kävi testaamassa seisten melontaa.

Lisää Yle Pohjanmaan videoita vuoden varrelta Yle Areenassa ja Yle Pohjanmaan Facebook-sivulla.