1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Danske Bank lisää automaattinostojen maksullisuutta – OP:lla ja Nordealla ei tulossa muutoksia

Huhtikuun alusta lähtien Danske Bankin tililtä voi pankkiautomaatilla nostaa kuukaudessa rahaa enää viisi kertaa maksutta. Tämän jälkeen käteisnostot maksavat 60 senttiä nostolta. Rahan fyysinen käsittely maksaa pankille, kerrotaan Danske Bankista.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Osa pankeista perii palvelumaksuja omien rahojensa nostamisesta tililtään pankkiautomaatilla. Tuoreimpana palvelumaksuja veloittavien joukkoon on tulossa Danske Bank.

Rahan nosto maksutta omalta tililtä pankkiautomaatilla on tähän asti sisältynyt Danske Bankilla käyttötilien palvelupakettiin. Huhtikuun ensimmäisestä päivästä lähtien maksutta voisi omalta tililtä nostaa rahaa pankkiautomaatilla enää viisi kertaa kuukaudessa. Tämän jälkeen veloitetaan 60 senttiä nostolta.

EU puuttumassa automaattinostojen hintoihin

Aiemmin Danske Bank on veloittanut palvelumaksua automaatilla tehdyistä nostoista muissa kuin Otto-automaateissa. Nyt maksut yhtenäistyvät.

– EU-alueella ollaan harmonisoimassa hintoja, ja siksi käytännössä automaattihinnoittelu yhtenäistyy, perustelee henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo.

Toinen syy on kuitenkin se, että fyysinen rahojen käsittely maksaa pankille.

– Nämä viisi ilmaista nostoa ovat olemassa, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus nostaa rahaa tililtään. Mutta jos käyttää enemmän tätä palvelua, joka vaatii taustalla työtä, se sitten maksaa. Tässä tulee mukaan kustannusvastaavuutta, kertoo Kaarnimo.

Maksu veloitetaan riippumatta tilityypistä tai korttityypistä. Maksu muuttuu siten myös käyttötiliinsä kuukausihintaisen palvelupaketin ottaneilla asiakkailla. Palvelupaketin hinta ei tässä yhteydessä muutu.

Danske Bank ei veloita käteisen nostosta käyttötililtä pankkikonttorin tiskillä.

Raha kulkee automaatista suoraan kauppaan

Monelle käteisen suosiminen on jäänyt tavaksi aiemmilta ajoilta, mutta Kaarnimo uskoo, että toimintatavan muuttaminen ei ole mahdotonta.

Hän ihmettelee erityisesti, miten monet yhä nostavat rahaa kaupan lähellä olevasta automaatista, ja vievät rahan käteisenä kauppaan parinsadan metrin päähän. He kun voisivat aivan hyvin maksaa suoraan ostoksensa kortilla.

– Se on monelle ollut tapa huolehtia omasta taloudestaan, mutta on muitakin mahdollisuuksia. Esimerkiksi älypuhelimeen saa maksuttoman applikaation, jolla pääsee katsomaan saldoa vaikka kerran tunnissa, toteaa Kaarnimo.

Erityisesti ikäihmiset ovat ehtineet jo pitkältä ajalta vakiinnuttaa tottumusta käteisen rahan käyttöön korttien sijaan. Kaarnimo sälyttää vastuuta pankille, jonka pitää pystyä kertomaan aiempaa paremmin tarjoamistaan vaihtoehdoista.

– Joka päivä me neuvomme asiakkaita eri ikäluokista millaisia vaihtoehtoja olisi, ja miten kannattaa toimia. Mutta aina emme ole osanneet laajasti kertoa vaihtoehdoista, jotka ovat olemassa. Tästä pankin pitää pystyä paremmin kertomaan kuluttajille, sanoo Kaarnimo.

OP ja Nordea: Emme peri nostoista maksua

Osuuspankista ja Nordeasta kerrotaan, ettei niillä ole aikomusta lisätä käteisnostojen maksullisuutta. Käteisnostoista pankkiautomaateilla ei veloiteta.

– Kilpailijat tekevät omia päätöksiään, ja kilpailijoilla on erilaisia käytäntöjä hintojen suhteen. Emme me ole ensimmäisiä, jotka ottavat nämä maksut käyttöön, sanoo Kaarnimo Danske Bankista.

Palvelumaksut vaihtelevat eri pankeissa korteittain ja jopa konttoreittain saman pankkiryhmän sisällä.

Danske Bankin aikeista lisätä pankkiautomaattinostojen maksullisuutta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).